Haberin İngilizcesi için tıklayın
Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki vize serbestisi diyalog toplantısı Dışişleri Bakanlığı ile AB Komisyonu arasında, Ankara’da düzenlendi.
Toplantılarda taraflar karşılıklı görüş alışverişinin sürmesi konusunda mutabık kaldı. Ana gündem konusu ise olağanüstü hal (OHAL) oldu.
Dışişleri Bakanlığından açıklama
Dışişleri Bakanlığı'ndan konuyla ilgili yapılan açıklamada vize serbestisi görüşmeleri için Türkiye'ye gelen AB heyetinin çalışmaları olumlu bulduğu ifade edildi.
Bakanlığın açıklamasında, AB Komisyonu’nun 2016’dan bu yana geçen sürede yaşanan gelişmelerin yarattığı zorlukları bildiğine vurgu yapılırken, komisyon heyetinin Türkiye’nin vize serbestisi diyaloğu konusunda sunduğu çalışma planının teknik ayrıntıları hakkında ek bilgi istediği belirtildi. Açıklamada, “Komisyonla teknik çalışmaların önümüzdeki dönem sürdürülmesi konusunda mutabakata varılmıştır” denildi.
Hürriyet gazetesinin haberine göre, Komisyon, Türkiye'nin Şubat ayında Komisyon'a sunduğu çalışma planı hakkında ek bilgi talep etti.
Deutsche Welle’den Hilal Köylü’ye konuşan AB yetkilileri ise teknik düzeydeki çalışmaların pratiğe yansımasının tek yolunun “Türkiye’de yapılacak siyasi ve hukuki açılımlar olacağına” dikkat çekti.
AB yetkilileri, Türkiye’de 15 Temmuz 2016 darbe girişiminin ardından yürürlüğe konulan OHAL uygulamasının yarattığı sıkıntılara dikkat çekti.
OHAL ne kadar sürecek?
Türkiye’den özellikle Avrupa ülkelerine gerçekleşen siyasi ilticaların arttığına ilişkin bilgileri raporlaştıran AB Komisyonu, Türkiye’nin içinde bulunduğu koşulların anlayışla karşılandığını ancak Türkiye hükümetinin OHAL’in ne kadar süreceği konusunda kamuoyuna daha net açıklamalar yapması gerektiğini açıkladı.
Türkiye’den Avrupa ülkelerine gerçekleşen ilticaların temel nedeninin OHAL uygulamaları olduğunu anlatan AB yetkilileri, “Siyasi süreçte Türkiye’de bir gelişme olmazsa teknik düzeyde vize serbestisi konusunda yapılan çalışmaların ilerlemesi mümkün görünmüyor” diyor.
Türkiye'nin eski AB Daimi Temsilcisi Selim Kuneralp da “Türkiye’den beklenenin, OHAL’in kaldırılması konusunda daha net mesajların verilmesi olduğu görünüyor” diye konuştu.
Terörle Mücadele Yasası şartı
Avrupa Birliği (AB) Gayrıresmi Dışişleri Bakanları toplantısı Bulgaristan'ın başkenti Sofya'da Şubat ayında yapılmış, toplantıda Türkiye'ye vize kolaylığı konusu görüşülmüştü.
TIKLAYIN - Türkiye ve AB'den Karşılıklı Vize Resti
Türkiye'den AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik'in de katıldığı toplantıda Türkiye vatandaşlarına vize serbestisi sağlanmasıyla ilgili terörle mücadele yasasının yumuşatılması şartı getirildi.
Daha önce de bu yasanın kalkması kriter olarak konulmuştu. (AS)