Konsolosluğun istediği tüm belgeleri topladığınız halde vize başvurunuz ret mi edildi? Bunun nedenini sorduğunuz halde öğrenemediniz mi? Aracı kurumda sıkıntı mı yaşadınız? Konsoloslukta yapılan görüşmelerde özel hayatınızın ihlal edildiğini mi düşünüyorsunuz?
Artık vize başvuruları sırasında yaşadığınız sorunları anlatabileceğiniz bir şikayet hattı var.
İktisadi Kalkınma Vakfı'nın (İKV) açtığı telefon hattı bu ve benzeri sorunları yaşayanların sıkıntılarını bir buçuk ay boyunca dinleyecek ve şikayetleri Avrupa Birliği'ne (AB) bildirecek.
Proje koordinatörü Melih Özsöz, "Topladıkları verilerin konuyla ilgili siyasi çözüm üretilmesinin önünü açacağını düşündüklerini" söylüyor.
Halkın şikayetleri AB'ye gönderilecek
İKV ve Avrupa Vatandaş Hizmet Servisi (ECAS) işbirliğinde oluşturulan projesi bu sabah hayata geçti.
Vatandaşlar vize başvurularında yaşadıkları sıkıntıları hafta için her gün saat 09.00-18.00 saatleri arasında 0212 324 51 88 ve 0212 324 51 99 numaralı telefonlara ya da [email protected] adresini aracılığıyla İKV'ye bildirebilecek. Özsöz'un bianet'e verdiği bilgiye göre bu sabah açılan hatta üç saatte 20'nin üzerinde şikayet gelmiş bile.
"1980'den bu yana AB ülkeleri tarafından Türkiye vatandaşlarına uygulanmakta olan vize, yaşanan güncel gelişmeler nedeniyle gündemin üst sıralarına taşındı. Son on yılda Avrupa Toplulukları Adalet Divanı (ATAD) nezdinde lehine karara bağlanan davalar sonucunda Ortaklık Anlaşması'ndan kaynaklanan haklarımız hukuken tescil edildi ve Şubat 2009 tarihinde vizenin kalkacağı umudunu yaratan Soysal davası kazanıldı. Katma Protokol'ün 41. Maddesine dayanarak, hizmet edimi amacıyla seyahat eden Türk vatandaşlarına Almanya tarafından vize uygulanmasının AB hukukuna aykırı olduğunu ortaya koyan karara rağmen; Üye Devletler ve ilgili AB kurumları vize uygulamasını değil kaldırmak, gerçek anlamda kolaylaştırmak niyetinde dahi olmadıklarını düşündürecek bir tutum içine girdiler."
"Bu gelişmeler neticesinde kamuoyunda zaten mevcut olan vize konusunda haksızlığa ve ayrımcılığa uğranıldığı duygusu daha da pekiştiğini" söyleyen İKV uzmanı ve proje koordinatörü Özsöz'un anlattığına göre Vakıf telefonla ve elektronik postalarla gelen şikayetleri kategorize ettikten sonra rapor haline getirecek.
"Vize başvurularında en çok işinsanlarının ve Erasmus öğrencilerinin sıkıntılar yaşadıklarını" anlatan Özsöz, "Konsoloslukların birebir başvuruları almamak için devreye soktukları aracı kurumların hukuksuz olduğunu" belirtti.
"Vize için AB standartlarına göre 60 avro ödenmesi gerekiyor. Ancak aracı kurumlar 'hizmet' bedeli olarak 25 ile 40 avro arasında değişen rakamlarda ücret alıyorlar. Ayrıca burada çalışanlar konsolosluk görevlileri değil, işi öğrenmiş kişiler."
Konsolosluklar vize başvurularında ticari hesap kayıtlarından kredi kartı bilgilerine kadar çok sayıda belge istiyorlar.
Özsöz, "Ticaret ahlakına göre bu bilgiler gizli kalmalı. Ancak vize alabilmek için tüm bilgileri paylaşmak durumunda kalınıyor. Bu bir anlamda insan hakları ihlali anlamına geliyor" diyor.(BÇ)
* Vize başvurularında konsoloslukların istedikleri belgeleri görmek için tıklayınız.