Fotoğraflar: Serhat Korkmaz
Avusturya'nın başkenti Viyana'da düzenlenen 27. Onur Yürüyüşü'ne yüzbinlerce kişi katıldı. Ülkedeki en büyük gösteri olma özelliğini taşıyan Onur Yürüyüşü'nde bu sene de LGBTİ+ dernekleri, homofobi karşıtı futbol taraftarları, sendikalar, sol partiler, savaş karşıtları, üniversite öğrencileri ve birçok Sivil Toplum Örgütü (STK) üyesi yer aldı.
Onur Yürüyüşü'nün bu seneki ana mottosu "together we rise" olarak belirlendi, yani "birlikte güçleniyoruz"du.
Güneşli havada Viyana Belediyesi (Rathaus) önünde başlayan yürüyüş, ring rotası izlenerek yine belediye önünde sonlandı. Ardından burada çeşitli konuşmalar yapıldı. Konserler düzenlendi.
“Savaşı Durdurun“ ve “Jin, Jiyan, Azadî”
Grupların en önemli talepleri LGBTİ+ karşı yapılan eşitsiz ve ayrımcı uygulamaların dünya genelinde sona ermesiydi. Bunun yanı sıra, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesini protesto edenler, "Savaşı ve Putin'i" durdurun pankartıyla yürürken, başka bir grup da Türkiye, Polonya, Macaristan gibi ülkelerde LGBTİ+’lara karşı gerçekleşen ayrımcı uygulamaları protesto eden dövizlerle ve "Jin, Jiyan, Azadî“ sloganıyla alandaydı. Dans edenlerle, enstrüman çalanlarla, özel kostüm giyinenlerle, yürüyüş aynı zamanda bir festivali andırıyordu.
Geçen sene gerçekleşen Onur Yürüyüşü'ne de 250 bine yakın insan katılmıştı.
Viyana‘da LGBTİ+ Hakları
Kaos GL sitesinde yer alan habere göre Viyana’daki LGBTİ+ Hakları şu şekilde özetlenebilir:
- Eşcinsellik 1971 senesine kadar yasaktı. İnsanlar okula gittiklerinde eşcinselliği bir yasak olarak öğreniyorlardı.
- 2002 senesine kadar eşcinsel erkekler için farklı bir cinsel birleşme yaşı mevcuttu.
- 2004 senesinde İş Yerinde Ayrımcılık Yasağı getirildi. Aynı yıl İdari Teşkilatlarda Ayrımcılık Yasağı da yürürlüğe girdi.
- Kolluk kuvvetlerinin çalışmalarında hiçbir şeklde ayrımcılık yapılmamasına dair bir yasa da mevcut. Bu katı bir kural. Kolluk kuvvetler hem ayrımcılık yapamazlar hem de hiçbir şeklde ayrımcılık gibi gözüken br eyleme imza atamazlar.
- Bütün aleler için aynı haklar mevcut. Eşcinsel çiftler evlat edinebilir, koruyucu aile olabilir. Avusturya, LGBTİ+ aile haklarının yürürlüğe konduğu ilk yer.
- 2019 senesinde eşit evlilik yasası yürürlüğe girse de öncesinde de ilişkiler kayıt ettirilebiliyordu. İnterseksler için bir yasa mevcut. “Çeşitli”, “inter”, “açık” ya da “belirtmek istemiyorum” şeklinde dört kategoriden birine kayıt için seçebiliyorlar. Yasal sistemde bu sayı artık altıya çıkmış durumda.
(SK/EMK)