* Fotoğraf: Anadolu Ajansı
Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
“10 kişilik koğuşlarda 20 kişinin kaldığı, 2 metrekareye 1 kişinin düştüğü, yerde 4 kişinin yattığı göz önüne alındığında, virüsün herkesi enfekte etmesi zannediyorum ki ancak 1-2 saat sürecektir.”
Bolu T Tipi Cezaevinden bir yakını aracılığıyla bianet’e ulaşan mahpus, hapishanedeki yoğunluk nedeniyle COVID-19 kapmaktan endişe ettiklerini söyledi.
Mektubunda açık ve kapalı görüşlerin ertelenmesinin makul bir karar olduğunu söyleyen mahpus, koşullarıyla ilgili şunları yazdı:
“Cezaevi yönetimi ve Adalet Bakanlığı ellerinden geldiğince tüm önlemleri almaya gayret ediyorlar. Lakin hava yoluyla ya da herhangi bir zemin üzerinden dahi bulaşabilen bu virüsle mücadele etmek oldukça zor bir durum.”
“Belki görevliler enfekte oldu veya olacak”
“Günde 2 kez sayım için koğuşa 6-7 infaz koruma memuru giriyor, ayda 2 kez arama yapmak amacıyla 8-10 memur ya da jandarma giriyor. Bilmemekle birlikte, tahminime göre vardiya başlangıçlarında görevlilerin ateşleri ölçülüyordur, diğer semptomları gösterip göstermediklerini kontrol ediliyordur.
“Yalnız şu gerçek unutulmamalıdır ki; personel mesai bitiminde doğal olarak evlerine gidiyor, servise biniyor, markete pazara gidiyor ister istemez insanlarla yakınlaşıyorlar. Bu etkileşimler neticesinde virüsü kapıp kapmadığı, semptomları göstermediği sürece tespit edilmeyecektir. Belki biri ya da birkaçı enfekte halde ve bunu mesai arkadaşlarına bulaştırdı ya da yarın bulaştıracak.”
“Görevli personel işi gereği, koğuşa geldiğinde, yemeği verirken, kantin malzemelerini verirken, evrak verirken virüsü koğuşa getirebilir. 10 kişilik koğuşlarda 20 kişinin kaldığı, 2 metrekareye 1 kişinin düştüğü, yerde 4 kişinin yattığı gerçekleri göz önüne alındığında, virüsün herkesi enfekte etmesi zannediyorum ki ancak 1-2 saat sürecektir.”
“Bağışıklık sistemimiz ne kadar güçlü olabilir?”
“Sosyal izolasyon konusunda hemfikir olunan bu günlerde, bu yoğunluk bizi ve ailelerimizi aşırı derecede tedirgin ediyor. Virüs ile enfekte olunmadan bu yoğunluğun azaltılması gerekiyor. Her geçen gün risk artmakta ve yarın telafisi mümkün olmayan sonuçların doğması işten bile değil.
“Yıllardır gündeme getirilip gereği yapılmayan infaz düzenlemesinin en gerekli olduğu günlerdeyiz. Gün ışığından bile yeterince faydalanamadığımız, sürekli stres altında olduğumuz bu ortamda, bağışıklık sistemimizin ne kadar güçlü olup olamayacağı gerçeği de akıldan çıkarılmamalı…”
Hapishanelerdeki son tedbirler
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, bugün yaptığı açıklamada, “Cezaevlerinde koronavirüs testi pozitif çıkan tutuklu veya hükümlü bulunmuyor” dedi ancak personele dair bir bilgi vermedi.
COVID-19 tedbirleri kapsamında ayrıca, önceki gün cezaevlerinde görev yapan personelin mesai sonrası evlerinde değil, izole edilen yerlerde kalacakları açıklandı. Bakan Gül, bu konuda kamuya ait yurt, misafirhane, eğitim merkezi gibi sosyal tesislerden yararlanılması için yerel düzeyde görüşmeler yaptıklarını bildirdi. (AS)