Türkiye’de artarda gelen patlamalar sonrasında turist sayısının da azalmasıyla birlikte esnaf uzun süredir “işler kesat” diyor.
Ekonomik krizin etkisini gittikçe arttırdığı şu günlerde dükkanlar tek tek kepenk kapatıyor.
Türkiye siyaseti, Nisan ayı başında anayasa değişikliği teklifinin oylanacağı “referanduma”, esnaf ise “siftaha” kitlenmiş durumda.
Beyoğlu esnafı turist potansiyeli nedeniyle bu krizden en çok etkilenen kesimlerden biri.
Referandum öncesinde mikrofonu Beyoğlu esnafına uzattık.
İşlerin çok kötü olduğunu söyleyen esnaf, kimi günler saat 2-3’e kadar kimi zaman ise siftah yapmadan bile dükkanı kapattığını söylüyor.
Hepsi işlerin düzelmesini istiyor ama çok da umutlu değiller. Referandumdan çıkacak “evet” ya da "hayır”ın düzelme yaratacağını düşünenler kadar, sonuç ne olursa olsun bir şeyin değişmeyeceğini düşünenler de var.
Söz Beyoğlu esnafında:
Fevzi Sayan/ Kuyumcu: 1 senedir işler kötü. Evetle bir şey değişmez daha kötü oluruz. Hayırla belki düzeliriz. O sistem bize uymaz. “Ben ne dersem o olacak”. Milenyum çağındayız. Evet deyince ekonomiye para mı akacak? Aksine dışardan bize daha kötü gözle bakacaklar. Millet uzaya çıkıyor. Biz tek adamlığın peşindeyiz.
Şahin Ekiz/ Lokantacı: Referandum ülkemiz için hayırlı olacaksa olsun.
Murat Erdem/ Lokantacı: İş hiçbir yerde yok. Birçok dükkan kapanıyor. Ekonomik kriz var, dolar aldı başını gidiyor. Terör bir taraftan, geleceğe umutla bakmıyoruz. Hayır çıkarsa hayırlı olur. Tek kişi yönetimi istemiyoruz. Ekonomiye ne getireceğini kimse bilemez ama çocuklarımız için kötü.
İsmini vermek istemedi/ Meyhaneci: Haftasonları işler kımıldar gibi oluyor. İyi olacağını umut ediyoruz. Bana göre referandumdan hayır gelirse daha iyi olur. Tek kişi iktidarının iyi olacağını sanmıyorum. Demokrasi yönünden pek iyi olmayacak. Bugün Avrupa’dan bir tane turist gelmiyor.
Sedat Polat/Manav: Şükür idare ediyoruz. Bu hengamede ayakta kalmaya çalışıyoruz. Birkaç yılda düzeliriz. Referandumda evet çıkarsa istikrar olur, istikrarlı bir hükümet 15 yıldır, başka çaresi yok. Ama iyi ama kötü böyle devam edecek. Terörün sıfırlanması lazım. Sıkıntılı dönemler ama geçecek. Kiralar çok yüksek, mal sahipleri çok vicdansız, kaç dükkan kapandı, kiralar düşmeli. Karşımdaki dükkan bugün devretti. Yandaki dükkan da kapandı, kirası 36 bindi 40 bin oldu. Ödeyemedi.
Tuncer Senin/Ciğerci: Esnafa bir dokun bin ah işit. Burası tarihi Beyoğlu pazarıydı. Eskiden insanlar burada yan yana yürüyemezdi. Şimdi bomboş. Geçmişten gelen müşterilerimizde dönüyoruz. Ekonomi piyasayı sallıyor, kötüye gidiyoruz. Babam, dedem esnaftı, üç kuşaktır bu ciğerciyi işletiyoruz. Ben son nesilim, oğlum yapmayacak. Referandum sonucunda benim için bir şey değişmeyecek. Çünkü kaç senedir buradayız, kaç yönetim parti gördük. Son dönem AKP var, değişen bir şey oldu mu. Yine ekonomik zorluklar olacak.
İsmini vermek istemedi/Balıkçı: İşler çok durgun. Öğlen 2-3’e kadar siftahsız gün oluyor. 2017’ye umutlu bakıyorduk. Ama zor durumdayız. Görüyorsunuz kapalı dükkanları. (Etrafındaki kapalı üç dükkanı gösteriyor) Merakla bekliyoruz, ne kadar dayanabileceğiz bilmiyoruz. Referandumdan hangi sonuç çıkarsa çıksın değişmeyecek. En azından turizmin açılması lazım. Buranın esnafı turizme bakıyor.
Mine Karahan/Aksesuar mağazası çalışanı: İşler berbat. Yerli turist yok, Avrupalı turist yok, sadece Arap turistler var, onlar da olmasa zaten. Kimi zaman siftahsız kapatıp gidiyoruz. Kiralar almış başını gidiyor, mal sahipleri esnemiyor. Umutsuz olmak istemiyorum ama…Dolar aldı başını gidiyor. Şu bilekler, doğal taş bunlar, bunları dolar bazında alıyoruz. Millete anlatamıyoruz ki aldığımız malı hep eski fiyattan satıyoruz, hep içerdeyiz. Referandum gelince hep birlikte göreceğiz. Başkanlık sistemine ne kadar hazırız bilmiyorum. Bizim için daha mı iyi olur ekonomik olarak bilemiyorum, daha istikrarlı mı olur? Belki hiç ummadığımız kadar iyi olur belki de kötü olur. Ama Türkiye yıkılmayacak Allah’ın izniyle.
İsmini vermek istemedi/ Giyim mağazası sahibi: Biz çok ucuza 5-10 liraya kıyafet satıyoruz ama ona rağmen işler çok kötü. Referandumda da bir şey değişmeyecek. Zaten aynı insanlar yönetiyor. Evet olsa da hayır olsa da aynı insanlar. Nasıl bir değişiklik olabilir ki, madem değişiklik olacak şimdi niye olmuyor? (NV/BK)