Fotoğraf: MLSA
Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
Video aktivist ve belgeselci Oktay İnce’nin “cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla yargılandığı davada karar çıktı.
İzmir Kemalpaşa 1. Asliye Ceza Mahkemesi İnce’yi ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ suçundan 1 yıl 2 ay 17 gün hapis cezasına mahkum etti.
Duruşmaya Oktay İnce ile avukatları Arif Cangı, Doğu Işık ve Ali Aydın katıldı. İnce duruşmada daha önce yaptığı savunmaları tekrar ederken, avukatları savcının verdiği mütalaayı kabul etmediklerini söyledi. İddianamedeki delillerin kesin olmadığını ve hukuka aykırılık teşkil ettiğini ifade etti.
Avukatlar “Sonu 84 ile biten Türkiye’de milyonlarca numara var, bu nedenle dosya kapsamındaki tespitleri kabul etmiyoruz, bunların kesin delil olmadığı tespit tutanaklarda da ayrıca belirtilmiştir. Emniyet tarafından tutulan rapor savcılık talimatı üzerine tutulmamıştır, bu açıdan usulüne uygun değildir, hukuka aykırı olan bu delile dayanılamaz” dedi.
Avukatlar Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarından örnekler vererek ‘hukuka aykırı delil’lerin kullanılmayacağına vurgu yaptı.
Cumhurbaşkanına daha fazla koruma sağlayan özel bir hüküm olamayacağının altını çizerek İnce’nin beraatını istedi. Daha sonra esasa ilişkin mütalaasını sunan duruşma savcısı İnce’nin “cumhurbaşkanına hakaretten” cezalandırılmasını talep etti. Kararını açıklayan mahkeme İnce’yi mahkum ederek 1 yıl 2 ay 17 gün hapis cezası verdi.
İnce: Bu yolla zengin oldular
Duruşma sonrasında bianet’e konuşan İnce “Bu bir ifade özgürlüğü davasıydı” dedi. Cumhurbaşkanına hakareti kapsayan TCK 299. maddenin bir suç olmaktan çıkartılması gerektiğini savundu.
Benzeri davaların asıl amacının Cumhurbaşkanının saygınlığını korumak değil doğrudan muhalefeti baskılamak, söz ve ifade özgürlüğünü baskı altına almak olduğunu söyledi.
İnce “Asıl hakaretten yargılanması gereken Tayyip Erdoğan’ın kendisidir” dedi ve şöyle konuştu:
“Bugün mahkeme neredeyse standartlaşmış bir ceza hükmetti. Ama burada önemli 1 yıl 2 aylık ceza değil, mücadele. Pratik olarak itirazlar yapılacak ama asıl eleştirim Erdoğan ve onun avukatlarına. Çünkü bu yolla zengin oldular. Mahkemeyi kaybeden taraf, karşı tarafın avukatlık ücretini de karşılamak zorunda. Bir kere bile mahkemeye gelip kendilerini savunmadılar. Savunmayı mahkemeye gönderip, kendileri gelmediler ve o gönderdikleri birkaç sayfalık savunmayla Cumhurbaşkanlığının gücünü de arkasına alıp insanlara ceza verdirdiler.
“Biz bunu bir mücadele biçimine dönüştüreceğiz. Onların gerçek yüzünü açığa çıkaracağız. İcra memurları istedikleri gibi, istedikleri kadar gelsinler. Cumhurbaşkanı adına halktan para icra etmeye çalışsınlar. Bu artık benim mücadelem. Zaten haklıyız. Sözümü sakınmaktan vazgeçmeyeceğim. Kendimizi görsel ve yazılı olarak ifade etmekten geri durmayacağım.
Duruşma sonrası Oktay İnce ve avukatları
Türkiye'de Cumhurbaşkanına hakaret yargılamalarıErdoğan'ın cumhurbaşkanı seçildiği 2014'ten bu yana Türkiye'de 160 binden fazla kişiye Cumhurbaşkanına hakaret soruşturması açıldı. 35 binden fazla soruşturma kamu davasına döndü. Açılan davalarda 38 binden fazla kişi ve binden fazla çocuk yargılandı. Dava sayısı Erdoğan'ın ilk 4 yıllık görev süresinde Abdullah Gül dönemine göre 19,5 kat ve yüzde 2 bin 52 artış gösterdi. Açılan davalarda 12 bin 881 kişi mahkum edildi. 3 bin 625 kişiye hapis cezası verildi. Hapis cezaları verilenler arasında 10 da çocuk bulunuyor. Sadece 2020'de 'Cumhurbaşkanına hakaret' suçlamasıyla 45 bin soruşturma başlatıldı ve bu soruşturmalar sonucunda 9 bin 773 kişiye dava açıldı. Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı seçildiği Ağustos 2014'ten 1 Ekim 2021'e kadar en az 66 gazeteci de "Cumhurbaşkanı'na hakaret"ten hapis, ertelemeli hapis ve para cezasına mahkum edildi. bianet'in Temmuz - Ağustos - Eylül aylarını kapsayan son Medya Gözlem Raporuna göre 2021'in bu üçüncü çeyreğinde "Cumhurbaşkanına hakaret"ten 17 gazeteci ve karikatürist toplamda 84 yıl hapis tehdidiyle karşı karşıya kaldı. TIKLAYIN - Gün gün üç aylık medya/ifade özgürlüğü ihlalleri/Tam metin |
Cumhurbaşkanına hakaret (TCK 299) TCK’nın 299. maddesinde tanımlanan Cumhurbaşkanına hakaret suçunu işleyen kişi bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılıyor. Suçun alenen işlenmesi halinde verilecek ceza altıda bir oranında artırılıyor. Bu suçtan dolayı kovuşturma yapılması Adalet Bakanlığı’nın iznine bağlı. Ancak Adalet Bakanlığı izni tamamen prosedür olarak görülüyor ve raporlara göre hakkında izin verilmeyen kimse olup olmadığı bilinmiyor. |
TIKLAYIN - Erdoğan'ın 'yok' dediği davaları Bakanlığın istatistikleri yalanladı
(HA)