"Vicdani retçi olmamdan ötürü, sabit bir iş bulamıyorum. Vicdani retçiyseniz, herhangi biri için basit olan bir süreç sizin için 1-2 saatlik bir hengameye dönüşebiliyor. Maruz kaldığınız sorular, sorgulayan bakışlar ve yıpratıcı cümleler de cabası."
"GBT uygulayan memurların vicdani retle ilgili bilgileri olmamaları, bilgileri olanlarınsa bana karşı sert tavırları uzun bir süre sonra hayatımın bir normalliğine döndü."
"Metro girişlerinde sık sık GBT amacıyla bulunan polislerden ötürü metro istasyonlarının girişlerine her zaman dikkat ederek yaklaşıyorum. Çoğu zaman polisin olmadığı sokaklardan geçmeyi tercih eder, gerekirse yolumu uzatırım. Bu ülkede otoriteye maruz kalmamak için analitik düşünme becerim gelişmiş olabilir ve iyi bir yürüyüşçüye dönüşmüş olabilirim."
7 vicdani retçi sivil ölümü anlattı
Vicdani Ret İzleme'nin, hazırladığı "Vicdani Ret Hakkı İhlalinin Katmerli Etkisi: Vicdani Retçilerin Seyahat Özgürlüğünün Kısıtlanması ve Çalışma Hakkının İhlali" raporunu yayınlandı.
Raporda, Türkiye'de zorunlu askerlik yapmayı reddeden vicdani retçiler yaşadıkları hak ihlallerinin bir kısmını bu cümlelerle aktardı.
Hülya Üçpınar ve Merve Arkun'un yayına hazırladığı rapor, 7 vicdani retçiyle ve alanda çalışan avukatlarla görüşülerek hazırlandı.
Vicdani retçilerin seyahat özgürlüğünün kısıtlanmasına, çalışma haklarının ihlaline ve yaşadıkları sivil ölüme ilişkin bir perspektif sunuluyor.
Katmerli ayrımcılık
Raporda öne çıkan noktalar özetle şöyle:
"Türkiye Devleti'nin vicdani ret hakkını yok sayma/reddetme politikası, vicdani retçilerin yaşamları boyunca maruz kaldıkları kısıtlama ve ihlalleri artırmaktadır. Raporda işlenen iki kategori seyahat özgürlüğünün kısıtlanması ve çalışma hakkının ihlali olsa da, birçok vicdani retçi aynı anda birden çok hak ihlaline maruz kalmaktadır. Eğitim hakkı, seçme-seçilme hakkı, adil yargılanma hakkı, çalışma hakkı ihlal edilen ya da seyahat özgürlüğü kısıtlanan vicdani retçiler açık bir şekilde katmerli ayrımcılığa maruz bırakılmaktadır.
"Vicdani retçilerin yaşadıkları sivil ölümün koşullarının ve bunun doğurduğu sonuçların ortadan kaldırılması için vicdani ret hakkına ilişkin bir politika değişikliği gereklidir. Politika değişikliğinin kapsamı esasında hukukun uygulanmasından yani iç hukukta Anayasa ile korunan temel hak ve özgürlüklerin yaşama geçirilmesi ve uluslararası insan hakları mekanizmalarının gereklerinin yerine getirilmesinden ibarettir."
(AÖ)