Vicdani retçi Onur Erden Güney Kıbrıs’tan sınır dışı edilerek Türkiye’ye gönderilince tutuklanarak Kasımpaşa Askeri Cezaevi’ne konuldu.
bianet’e konuşan Erden’in avukatı Davut Erkan, Hatay Reyhanlılı 28 yaşındaki Onur Erden’in daha önce de iki kez askerden firar ettiği gerekçesiyle ayrı ayrı toplam 10 ay cezaevinde kaldığını, bunun üçüncü firarı olduğunu söyledi.
Avukat Erkan, vicdani retçi Erden’in Türkiye’den çıktıktan sonra Güney Kıbrıs’a gittiğini burada Türkiye’ye iade edilmemek talebiyle dilekçe yazmasına rağmen Türkiye’ye gönderildiğini ve yol tutuklusu olarak Kasımpaşa Askeri Cezaevi’ne konulduğunu, buradan da birkaç gün içinde Gelibolu Askeri Mahkemesi’ne gönderileceğini ve firar nedeniyle muhtemelen tutuklanacağını ifade etti.
Erkan, Erden’i cezaevi giriş işlemleri yapılırken gördüğünü, kendisine kötü muameleye ilişkin herhangi bir şikayette bulunmadığını söyledi.
Geçmişten kalan cezaları da yatabilir
Avukat Davut Erkan, Onur Erden’le görüşmesinden yola çıkarak şu notları paylaştı:
“2 Ocak 2006 tarihinde askere alınmış. Yaklaşık üç ay askerlik yapmış. 11 Nisan 2006 tarihinde askerlik yaptığı Tekirdağ Hayrabolu'da bulunan 95. Zırhlı Tugay Komutanlığını terk etmiş.
“7 Temmuz 2006 tarihinde yakalanarak mahkemeye sevk edilmiş ve tutuklanmış. Firar suçundan tutuklu yargılanmış ve 10 ay hapis cezası verilmiş. (Verilen hapis cezasını temyiz etmek istemesine cezaevi idaresince rağmen müsaade edilmemiş.) Bu cezadan dolayı 6 ay 20 gün hapiste kaldıktan sonra şartlı tahliye edilmiş.
“23 Ocak 2007 tarihinde tahliye edildikten sonra 1 gün yol süresi verilerek birliğine teslim olması istenmiş. Ancak teslim olmamış, 11 Mart 2009 tarihinde tekrar yakalanmıştır. Yine mahkemeye sevk edilmiş ve tutuklanmış, firar suçundan tekrar yargılanmış. Bu dosyadan tutukluluğu 16 Haziran 2009 tarihine kadar devam etmiştir. Yargılama sonunda tekrar 10 ay hapis cezası verilmiş ve tahliye edilmiştir. Tahliyeden sonra tekrar 1 gün yol izni verilerek birliğine teslim olması istenmiş, teslim olmamış. (3. Firar eylemi)
“Güney Kıbrıs devletince iltica başvurusu reddedilince Türkiye'ye iade edilmiş ve 11.07.2013 tarihinde Atatürk Hava Limanı’nda yakalanarak hakkında yol tutuklaması kararı verilmiştir.
“Gelibolu'ya 1 hafta içinde gönderilmesi bekleniyor. Orada ilk olarak savcılığa sevk edilecek, savcılık tutuklanması talebiyle mahkemeye sevk edebilir.
“Bu arada, ikinci firar eylemi nedeniyle ilk dosyadan verilen şartlı tahliye kararı kaldırılmıştır. Bu durumda ilk dosyadan yatmadığı üç ay 10 gün hapis cezasını yatması söz konusu.
“Yine ikinci dosyada 10 ay hapis cezası almasına rağmen bunun üç ay 10 gün kadarını yatmıştır. Bu karar kesinleşmişse geri kalan kısım bakımından yine cezaevine konması söz konusu olabilir.”
Onur Erden’in vicdani ret açıklaması
“Adım Onur Erden 1985 Hatay ili Reyhanlı ilçesi doğumluyum. 2 Ocak 2006 tarihinde aile ve toplumsal baskıdan dolayı askere gitmek zorunda kaldım. Fakat askerde elime silah almak istemedim. Bunun eğitimini görmeyi reddettim. Fakat zoraki bir biçimde bunu uygulamaya çalıştılar.
“Ülkemizde devam eden savaşa taraf olmak istemediğimden ve de insani değerlerimden dolayı askerlik yapmaya karşıydım. Benim vatanseverlik anlayışım sadece silahla ya da kuru sözlerle değildir. Çünkü bu söylemleri TSK uzun yıllardan beri Kürtlere karşı kullanıyordu. Bu nedenden dolayı askerden firar ettim.
“Bir Arap genci olarak yıllardan beri kardeşçe yaşadığımız Kürt halkına karşı devam eden savaşta taraf değilim. Bu nedenlerden dolayı vicdanı reddimi açıkladım.
“7 Temmuz 2006 tarihinde yakalandım ve askeri cezaevine konuldum, Birçok işkencenin mağduru oldum. 23 Ocak 2007 tarihinde tahliye oldum ve beni tekrar askere almak istediler. Fakat ben yine gitmedim askerlik yapmayı reddettim.
“12 Mart 2009 tarihinde yakalanıp zorla askeri cezaevine konuldum. İnsanlık dışı uygulamalara maruz kaldım. İlgili mercilere başvurarak öldürülsem dahi askerlik yapmayacağımı söyledim. Bulunduğum yerdeki komutanlar annemi öldürtmekle tehdit etti. Herşeye rağmen bu savaşın bir tarafı olmayacağım. Vicdanı reddimi sizlerle paylaşıyorum.” (EKN)
* Onur Erden'in vicdani ret açıklaması Savaş Karşıtları'nın internet sitesinden alınmıştır (39 numara).