Taraf gazetesi yazarlarından 54 yaşındaki vicdani retçi Ali Fikri Işık, tutuklu bulunduğu Edirne Askeri Cezaevi'nde başlattığı açlık grevinin üçüncü gününde.
Kendisine Taraf gazetesi verilmediği ve günlük hayatını olumsuz şekilde etkileyen uygulamalar başlatıldığı için açlık grevine başlayan Işık, "uyarı grevi"ni Cuma günü sona erdirecek.
bianet'e konuşan Ali Fikri Işık'ın arkadaşı Fehim Işık, savcılık kararına rağmen arkadaşına Taraf gazetesi verilmediğini ve cezaevi koşullarının giderek ağırlaştırıldığını söyledi.
"10 Eylül'deki ikinci duruşmada Kürtçe savunma konusundaki ısrarlı tutumunu sürdürünce bulunduğu askeri cezaevinde savcılık kararına rağmen bazı gazeteler verilmemeye başlandı, günlük yaşamını olumsuz etkileyecek şekilde havalandırma saatlerinde, kantin alışverişlerinde engelleyici bir tutum takındı yönetim."
"Şiddet uygulayamıyorlar ama bu şekilde üzerinde baskı kuruyorlar. Bir de gazeteci kimliğiyle orada bulunduğu için cezaevi yönetimi diğer askerlere de o kadar kolay yönelemiyor."
"Bu tür baskılar kurulmaya çalışılınca baskılara karşı beş günlük uyarı açlık grevine başladı."
"Avukatların çevirisi avukat beyanı olarak kaydedildi"
Fehim Işık, arkadaşının vicdani reddini açıkladığı 4 Ağustos'taki duruşmada olduğu gibi 10 Eylül'deki ikinci duruşmada da Kürtçe savunma yaptığını, bunun üstüne mahkeme heyetinin olumsuz tavır takındığını söyledi.
"Ali Fikri Işık'ın Kürtçe savunmasının yer yer tutanaklara geçmesi için avukatlar tercüme etti ama bu sözler avukatların beyanları olarak kayıtlara geçti. En son Hanifi Barış, cübbesini çıkartarak 'Madem müvekkilimi savunmama izin vermiyorsunuz, bir sonraki duruşmada siz giyer, avukatlığı da siz yaparsınız' dedi.
"Mahkeme askerlik için psikolojik durumunun elverişli olup olmadığının tespiti için üç hafta tam teşekküllü hastanede muayeneye girmesini kararlaştırarak bir sonraki duruşmayı 10 Ekim'e ertelendi."
Ne olmuştu?
Ali Fikri Işık, 9 Haziran 2012'de Diyarbakır'da gözaltına alındı. Diyarbakır'da hakkında yol tutuklaması kararı verilerek "firar suçu"nu işlediği Edirne'ye götürülen Işık Edirne Askeri Cezaevi'ne konuldu.
4 Ağustos'ta Edirne Şükrü Paşa Kışlası'ndaki askeri mahkemede görülen ilk duruşmada vicdani reddini Kürtçe açıklayan Işık, savunmasını da Kürtçe yaptı.
Işık'ın Kürtçe savunma ve tercüman talepleri reddedilirken, 1992'den beri saklanarak yaşadığına dikkat çeken askeri mahkeme, kaçma şüphesini ileri sürerek Işık'ın tahliye talebine de olumsuz cevap verdi. (EKN)