Konferansta, "Dünyada ve Türkiye'de vicdani ret deneyimleri", "Zorunlu askerlik ve vicdani reddin tarihi", "Erkek egemenlik, cinsiyetçilik ve karşı cinsiyetçilik eleştirisi olarak vicdani ret", "Vicdani ret ve antimilitarizmin felsefi temelleri", "Bir insan hakkı olarak vicdani ret", "Vicdani reddin hukuki boyutları" konuları tartışıldı.
Konferans açılışında düzenleme komitesi adına konuşan Ayşegül Altınay, Özgür Heval Çınar ve Coşkun Üsterci, vicdani reddin, savaşa karşı duruş biçimi olduğunu vurguladı.
Üsterci, bugün 46 Avrupa Konseyi ülkesinden sadece Türkiye ve Azerbaycan vicdani reddi yasal bir hak olarak tanımadığını hatırlattı, "Türkiye toplumunun, siyasetinin ve ekonomisinin sivilleşmesi için vicdani reddin anlaşılması, tartışılması ve yasal bir hak olarak tanınması çok büyük önem taşımaktadır" dedi.
Vicdani Ret Platformu nedir?
Türkiye'de vicdani ret platformu, savaş karşıtlarını bir araya getirmek, militarizme karşı çıkmak, şiddetin sorunları çözmede bir yöntem olarak benimsenmesini engellemek amacıyla kuruldu.
İlk vicdani ret açıklamalarının yapılmaya başlandığı 1990'lardan itibaren vicdani ret kavramıyla tanışan Türkiye'de şu anda, 59 vicdani retçi bulunuyor.
Retçiler baskı ve hak ihlallerine maruz kalıyorlar. Son olarak geçen günlerde vicdani retçi Halil Savda, "emre itaatsizlikten" çıkarıldığı mahkemede, tutuklanmış, tutuksuz yargılanma kararının ardından, Çanakkale Gelibolu Beşiktepe askeri birliğine gönderilmişti. (AÖ/KÖ)