Ankara 4. Sulh Ceza Mahkemesi'nde “halkı askerlikten soğutmak” iddiasıyla yargılanan Serpil Köksal, Murat Dünşen ve İbrahim Kızartıcı, suçun unsurları oluşmadığı gerekçesiyle beraat etti.
8 Nisan’da, Ankara Yüksel Caddesi’nde, “Vicdani Retçi Halil Savda ile Dayanışma Eylemi”nde, basın açıklamasını okuyan Serpil Köksal ve üzerinde “Asker Olma” yazan pankartını tuttukları iddia edilen Dünşen ve Kızartıcı hakkında dava açılmıştı.
AİHM yolu kapandı; 318’e karşı eylem sürüyor
Beraat kararıyla üç kişi yargılamadan kurtulurken, vicdani ret hakkının tanınması ve “halkı askerlik soğutmak” şeklinde Ceza Yasası’nın (TCK) 318/1-2 maddesinde tanımlanan suçlamaların kaldırılması için Ankara Vicdani Red Çalışma Grubu ve Vicdani Red Platformu’nun başlattığı “Öldürmeyi Reddetmek Suç değildir, 318’e Hayır” başlıklı kampanya da sürdürülüyor.
20 Eylül’de başlanan yargılamada bugün (4 Aralık) beraat kararı verilmesi, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Komitesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvuru yapılması önünde de bir engel oluşturuyor. Bugünkü duruşmaya sadece sanık Köksal katılırken diğer iki sanığı avukat Suna Coşkun temsil etti.
318. madde, Anayasa Mahkemesi’ne taşınmayacak
Vicdani red meselesi ve suçunun en azından uluslar arası insan hakları zemininde en azında yargı yönünden kısıtlanmış olduğunu açıklayan tutuksuz sanık Köksal’ın avukatı Senem Doğanoğlu, bianet’e, 318. maddenin iptali için düzenlemenin Anayasa Mahkemesine gönderilmesi yönünde yaptıkları başvurunun mahkemece reddedildiğini açıkladı.
“Halkı askerlikten soğutmak şeklinde bir suç tipinin TCK da yer almaması gerektiğini düşüyorum” diyen Doğanoğlu, mahkemenin gerekçeli kararının gelecek günlerde yayımlanacağını bildirdi.
Vicdani Retçi Osman Murat Ülke davasında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) mahkûm ettiği ve Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’ne; 2007 Ekim ayına kadar yasalarını bu yönde değiştireceğine söz veren Türkiye Hükümeti, taahüdünü yerine getirmiş değil. (EÖ)