Vicdani retçiler ve antimilitaristler Vicdani Ret Derneği kuruyor.
Dünya Vicdani Retçiler Haftası’nda, 18 Mayıs’ta kurulacak dernek, dini, ahlaki ya da politik görüşlerinden dolayı zorunlu askerliği reddeden herkese açık olacak.
Savaş karşıtları Platformu’ndan Oğuz Sönmez, çok uzun zamandır Vicdani Ret Derneği’ni kurmayı istediklerini ama yeterli motivasyon ve insan kaynağı olmadığı için bunu gerçekleştiremediklerini ifade etti.
“Bazı retçilere sahip çıkamadık”
Bugün geçmişe oranla daha olumlu bir noktaya gelindiğini ifade eden Sönmez, dernek kurmaktaki amaçlarını şöyle aktarıyor:
“Benim için daha çok vicdani retçilerin mağduriyetleri ön planda oldu. Bildiğimiz gibi tutuklanan tüm retçiler askeri cezaevlerinde işkenceden geçirildiler. Bir kısmına sahip bile çıkamadık. Aileleri zor durumda kaldılar. İşte dernek bu desteği verebilirdi. Elbette vicdani ret hakkının olması bu mağduriyetleri de büyük ölçüde ortadan kaldırır.
“Vicdani retçi Ali Fikri Işık’ın tutuklanması ve ilerleyen süreçte kendisine yeterince sahip çıkamadıklarını belirten Sönmez, Işık’ın tahliyesinin ardından bir araya geldiklerinde dernek fikrinin tekrar gündeme geldiğini ve süreç içinde geliştiğini söyledi.
“Zorunlu askerlik mağdurlarıyla ilgileneceğiz”
Sönmez, dini, ahlaki ya da politik görüşlerinden dolayı askerliği reddeden herkese kapılarının açık olduğunu belirtiyor.
“Bugün Türkiye’de bu farklılıklar olduğu gibi vardır. İslami retçiden, anarşistine, Yehova şahidinden Protestan din insanına kadar her türlü çeşitlilik var.
“Dernek yapabildiği ölçüde zorunlu askerliğin mağdur ettiği tüm insanlarla da ilgilenecek. Küfür ve dayaktan, şüpheli ölümlere kadar her türlü mağduriyetle uğraşacak. ‘Ters’ geldiği için, ya da yaşadığı birçok sorundan dolayı askere gitmeyen yüzbinlerce gencin ‘asker kaçağı’ olarak suçlanıp, tüm vatandaşlık haklarından mahrum bırakılmaları insanlık adına bir utanç değil mi? İnsanların ‘çürük’ olarak damgalanıp hayatı adeta yarım yaşamsına ne demeli...
“Türkiye hala Avrupa’nın 47 ülkesi içinde vicdani ret hakkını tanımayan tek ülke. Üye yapmıyorlar diye bir sürü laf ettiğimiz Avrupa Birliği’nin (AB) tüm ülkelerinde bu hak var.
“Kararlarına uymak zorunda olduğumuz Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 2011 Temmuz ayında aldığı kararla tüm üyelerine (özellikle de Türkiye'ye) vicdani ret hakkını tanımayı zorunlu kıldı.
“5-10 yıl önce bu fikirlere hayal olarak bakılıyordu. Ama şimdi neredeyse gerçekleşmek üzere. Elbette birçok bedel ödendi. Hedefimiz 100 kurucu üye ile derneğin kuruluşunu gerçekleştirmek.
“18 Mayıs’ta ‘Dünya Vicdani Retçiler Günü’nü kutlayacağımız bir etkinlik yapacağız ve derneğin kuruluşunu herkese açıklayacağız.” (EKN)