Geçtiğimiz günlerde TMY'den yargılanan "Hürriyet" gazetesi muhabiri Sebati Karakurt'un dosyasının Yargıtay kararıyla "görevli değilim" diyen Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesinden sonra benzer bir durum, vicdani ret haberleri yaptığı için "halkı askerlikten soğuttuğu" gerekçesiyle yargılanan "Birgün" gazetesi editörlerinden Gökhan Gençay'ın yargılanmasında yaşandı.
Mahkeme: Örgüt çerçevesinde işlendiğine dair delil yok
18 Ekim 2006'da Beyoğlu 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nin 3713 Sayılı Terörle Mücadele Yasası'nda 5532 Sayılı Yasa ile yapılan değişikliğe dayanılarak dosyada görevsizlik kararı vermesinin ardından dosyaya bakan Ağır Ceza Mahkemesi de yargılamaya bakmaya görevli olmadığını bildirdi.
6 Mart'ta alındığı öğrenilen karar üzerine dosya, Yargıtay 5. Ceza Dairesi'ne gidecek. Daire, görev etrafındaki uyuşmazlığı çözecek.
Ağır Ceza Mahkemesi kararında, "3713 Sayılı Yasanın 4/1 maddesinde (terör amacıyla işlenen suçlar) belirtildiği üzere suç işlemek amacıyla bir örgütün faaliyetleri çerçevesinde işlendiğine dair hiçbir delil bulunmadığı anlaşılmış olmasından mahkememizin görevsizliğine karar verilmiştir" denildi.
Vicdani retçi Erkan Bolot ile yapılan ve gazetenin 30 Ekim 2005 tarihli Pazar Ekinde "Savaşların İnsan Kaynağını Kurutalım" başlığıyla yer verilen söyleşi nedeniyle muhabir Gökhan Gencay ve gazete sorumlu yazı işleri müdürü İbrahim Çeşmecioğlu hakkında TCK'nin 318. maddesi uyarınca dava açılmıştı. Çeşmecioğlu hakkında Basın Kanunu uyarınca takipsizlik kararı verilmişti.
Mağden beraat etti; Özbarış yargılanıyor
Aynı iddiayla yazı ile röportajlardan toplam 21 yıl hapsi istenen "Ülkede Özgür Gündem" gazetesi muhabiri Birgül Özbarış'ın dosyaları da Ağır Ceza'ya gönderildi. Özbarış hakkında, 24 Nisan 2006'da yayımlanan "Kardeşlerinize Silah Çekmeyin" ile 9 Nisan 2006'da çıkan "Vicdani Retçi Savda: Askere Gitmeyin" başlıklı haberlerden davalar açılmıştı.
27 Temmuz'da aynı mahkeme, haftalık "Yeni Aktüel" dergisinde Aralık 2005'te yayımlanan "Vicdani Ret Bir İnsan Hakkıdır" başlıklı yazısından aynı iddia ile yargılanan yazar Perihan Mağden hakkında beraat kararı vermişti.
Yasa ne diyor?
1 Haziran 2005'te yürürlüğe giren Ceza Yasası'nın "Halkı askerlikten soğutma" başlıklı 318. maddesi şöyle düzenlendi: "(1) Halkı, askerlik hizmetinden soğutacak etkinlikte teşvik veya telkinde bulunanlara veya propaganda yapanlara altı aydan iki yıla kadar hapis cezası verilir. (2) Fiil, basın ve yayın yolu ile işlenirse ceza yarısı oranında artırılır." (EÖ/TK)