Avrupa Komisyonu, Türkiye'nin vicdani reddi ve askerlik yerine kamu hizmeti seçeneğini tanımamasının Avrupa Birliği'ne üyelik müzakerelerinin bir parçası olduğunu söyledi.
Hollanda Sosyalist Partisi'nin Avrupa Parlamentosu üyesi Erik Meijer'in sorularına yanıt veren Olli Rehn, bu konunun müzakerelerin Yardı ve Temel Haklar başlıklı 23. faslında ele alındığını belirtti.
Dini ve vicdani gerekçelerle silah almayı reddedenlerin tekrar eden cezalandırmalara maruz bırakıldığını vurgulayan Rehn, ilerleme raporlarında ve Türkiyeli yetkililerle yapılan görüşmelerde de bu durumun dile getirildiğini ekledi.
Öte yandan, askerlik hizmetinin AB hukuku içinde düzenlenmediğini ve ülkeden ülkeye değişiklik gösterdiğini söyleyen Rehn, bu konunun Kopenhag siyasi krriterleri arasında yer almadığını belirtti.
Sorular
Meijer, sorusunda çifte vatandaşlığını bulunan Türkiyeli erkeklerin de askerlik mecburiyetinin bulunduğunu, bu nedenle AB üyesi ülkelerin vatandaşı da olmalarına rağmen hayatlarını bölerek askerlik yapmaya zorlandıklarını söylemişti.
Meijer, Türkiye'nin 1963 tarihli Çifte Vatandaşlık Davalarını Azaltma ve Çifte Vatandaşlık Halinde Askerlik Zorunlulukları başlıklı sözleşmeye taraf olmadığını da eklemişti.
Buna göre, çifte vatandaşlığı olanlar en geç 38 yaşına kadar askerlik yapmak zorunda. Yurtdışında üç yıl çalışanlarsa bedelli askerlik yapabiliyor. Askerlik yapmamak vatandaşlıktan çıkarılma sebebi sayılıyor. Öte yandan Almanya, Danimarka, Fransa, İsrail gibi bir dizi ülkede askerlik yapmak Türkiye'deki yükümlülüğü kaldırıyor.
türkiye'deki zorlu ve disipliner askerlik hizmetinin AB içindeki Türklerin entegrasyonunu zorlaştırıp zorlaştırmadığını soran Meijer, "Bedelli askerlik için ödenen paraların muhtemelen Güneydoğu'da çoğunluğu Kürt nüfusa yönelik operasyonlar için kullanıldığının farkında mısınız?" diye ekledi.(EÜ)