"İş kazası değil, cinayet" sloganıyla her ayın ilk pazar günü Taksim-Galatasaray Meydanı'nda "iş cinayetlerinde" hayatını kaybedenlerin ailelerinin sürdürdüğü "Vicdan ve Adalet Nöbeti" pazar günü 13. kez yapıldı.
Aileler bu nöbeti 25 Kasım'da Samsun-Tekeköy'deki Eti bakır işletmesinde hayatını kaybeden altı işçi ve yaralanan dokuz işçiye adadı.
Taşeronun taşeronu altı işçi öldü
Van Bayram Otel'de hayatını kaybeden Cem Emir'in kardeşi Sinem Emir aileler adına yaptığı basın açıklamasında sorumlular yargılanmadığı sürece Samsun'daki gibi olayların her gün karşımıza çıkmaya devam edeceğini söyledi.
"Asıl işveren Cengiz İnşaat, işi taşeronun da taşeronuna veriyor. 21 işçi ise sendikalaşmaya çalıştıkları için aynı işyerinde işten atılmış... Kastamonu Küre'de 19 madencinin hayatını kaybettiği facia, Adana'da HES inşaatında dokuz işçinin hayatını kaybettiği facia, Murgul'daki madende işçi ölümü, Karadeniz Otoyolu inşaatı adres aynı."
Emir, iş cinayetlerinin çok azının dava aşamasına taşındığını, "sadece kâr peşinde" olan patronların ve denetimden sorumlu kurum ve kuruluşlarının gözünde "işçilerin hiçbir kıymetinin olmadığını" belirtti.
Emir ayrıca, Esenyurt davasının geçtiğimiz hafta görülen üçüncü duruşması sırasında ailelerin avukatlarının yaptıkları "yalancı şahitlik" suç duyurusuna, hukuksal çabalar sonucunda "nihayet iş kazası sayılan" temizlik işçisi Fatma Aldal'ın davasına, iş kazası olduğuna dair bütün deliller ortada olmasına rağmen işveren/işverenlerin sanık durumuna getirilmesinin zorluklarına değindi.
Kıyak: Marmara AVM'de önlem alınmadı
Geçtiğimiz nöbetlerde de olduğu gibi yine bir gazeteci "adalet mücadelesindeki" ailelerle röportaj yaptı. Bu nöbette aileler "İşçiler Ölüyor Vicdanımız Nöbette" pankartı altında, Express dergisi yazarı gazeteci Ayşe Çavdar'ın sorduğu soruları yanıtladı.
Çavdar, Esenyurt çadır yangınında hayatını kaybeden Barış Kıyak'ın kardeşi Damla Kıyak'a olay gerçekleştikten sonra neler yaşadıklarına ve hissettiklerine dair sorular yöneltti. Kıyak, abisinin olay gerçekleşmeden önce mevcut çalışma koşullarından şikâyetçi olduğunu ve işten ayrılmak istediğini dile getirdiğini belirtti.
Kıyak, "İşçilerin çalışma koşullarını umursamayan şirket, Marmara Park AVM'nin açılışında akıttığı paranın onda biriyle önlem alabilirdi, bu kötü koşulları düzeltebilirdi... 11 işçi ölmezdi" dedi ve ayrıca üçüncü duruşma sırasında yaşananlara da değinerek, "yalancı şahit ifadesine başvurularak 'cinayetin' üstünün örtülmeye çalışıldığını gördüklerini" ifade etti.
13. Vicdan ve Adalet Nöbeti, ailelerin nöbete desteğe gelenler ve gazeteciler için hazırladığı aşureyi dağıtmaları ve 6 Ocak 2012'deki 14. Nöbete davetleriyle son buldu. (NV)