Hrant Dink Vakfı , İstanbul Film Festivali kapsamında düzenlediği bir akşamüstü buluşması ile 2013 Vicdan Filmleri Projesi'ni tanıttı. Cuma akşamı Galatasaray'daki Cezayir Restaurant'da yapılan etkinliğe sinema ve sanat dünyasından birçok isim katıldı.
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan sinema yazarı Alin Taşçıyan, projede finalist ya da kazanan belirlemenin o kadar önemli olmadığının altını çizerek, "önemli olan vicdan temalı değerli filmlerin bütün dünyaca paylaşılması" dedi.
2009 yılında "Gelin, Vicdanımızla Bakalım" çağrısıyla ortaya çıkan Vicdan Filmleri Projesi, 226 vicdan temalı filme ev sahipliği yapıyor. Her sene uluslararası bir jüri tarafından seçilen filmler, birçok festival ve özel gösterimde seyirciyle buluşuyor.
"Eli kamera tutan" herkesi dünyaya vicdan gözüyle bakan filmler yapmaya davet eden projeye dâhil olmak için son tarih 1 Kasım 2013. İlk 20'ye giren filmler ise 10 Aralık 2013 Dünya İnsan Hakları Günü'nde açıklanacak.
Projenin 2013 yılı jürisinde Ahmet Boyacıoğlu (sinema eleştirmeni), Cem Mansur (orkestra şefi), Petros Markaris (yazar), Rakel Dink (Hrant Dink Vakfı), Susanna Harutyunyan (sinema eleştirmeni), Thomas Balkenhol (öğretim görevlisi) ve Yeşim Ustaoğlu (yönetmen) bulunuyor.
Markaris: Filmleri Yunanistan'da da gösterebiliriz
bianet'e konuşan Petros Markaris, neredeyse her gün dünya çapında vicdanımızı sorgulayan sorunlarla karşı karşıya kaldığımızı belirterek, "Daha önce böyle bir festivale katılmadım. O yüzden bu sorunlarla ilgilenen bir festivale katılmak benim için büyük bir sevinç" diye konuştu İstanbul Türkçesi ile.
Şimdilerde Atina'da yaşayan Markaris, doğma büyüme İstanbullu aslında. Babası Ermeni ve annesi Rum olan Markaris, liseye kadar Türkiye'de okumuş. Daha sonraları Almanya'da üniversiteye gitmiş.
Markaris, jüri davetini alır almaz çok heyecanlandığını ekledi ve şöyle devam etti: "Atina'da bir film festivalinin yönetim komitesinde çalışan arkadaşımla paylaştım jüri üyesi olma haberimi. Filmlerin mutlaka Yunanistan'da da gösterilmesi için bir adımlar atılabileceklerini söyledi. Umarım gerçekleşir."
Harutyunyan: Beraber bir film yapalım
Vicdan Filmleri Projesi'nin bir diğer jüri üyesi de Ermenistanlı film eleştirmeni Susanna Harutyunyan. Erivan'da düzenlenen Altın Kayısı Film Festivali'nde sanatsal yönetmenlik yapan Harutyunyan, 2008'den bu yana Türkiye - Ermenistan Sinema Platformu'nun genel koordinatörlüğü görevini yürütüyor:
"Anadolu Kültür ile işbirliği yaparak kurduk platformu. Türkiyeli ve Ermenistanlı genç yönetmenleri bir araya getirerek beraber film yapmalarını teşvik ediyoruz".
2009'de başlayan proje şimdiye kadar 11 kısa film ve belgesele destek vermiş. Bu filmlerden birisi de, Ermeni asıllı ABD'li yazar William Saroyan'ın memleketi Bitlis'e yolculuğunu anlatan Saroyan Ülkesi. Film bu sene İstanbul Film Festivali Ulusal Yarışmanın finalistleri arasında bulunuyor.
Türkiye - Ermenistan Sinema Platformu, 2009'dan bu yana her sene iki atölye düzenliyor. Atölyelerden birisi İstanbul'da diğeri Erivan'da yapılıyor. Bir sonraki atölye 7-14 Temmuz tarihleri arasında Erivan'da gerçekleşecek. Ermenistan'ın Altın Kayısı Festivali de o döneme denk düşüyor.
"Filmlerin konusu yalnızca vicdan üzerine değil," diyen Harutyunyan, eklemeden edemiyor: "Ama tahmin edersiniz ki birçok proje sancılı Türkiye - Ermenistan ilişkileri üzerine oluyor. O kadar çok sorun var ki anlatılacak. Zaten platformun amacı da bu zaten: Diyalog başlatmak. Sorunlarımız hakkında beraber bir film yapmak." (BM/HK)