Uluslararası Af Örgütü’nün 2013 Vicdan Elçisi Ödülü’nü bu yıl Pakistanlı öğrenci ve eğitim hakları kampanyacısı Malala Yusafzay ve ABD’li şarkıcı, insan hakları ve sosyal adalet aktivisti Harry Belafonte birlikte aldı.
Uluslararası Af Örgütü’nün verdiği en yüksek onur nişanı olan Vicdan Elçisi Ödülü “örnek teşkil ederek ve hayatları boyunca insan haklarını geliştirip bu alanda çalışmalar yapan bireylere” veriliyor.
Bu akşam İrlanda’nın başkenti Dublin’deki Mansion House’da verilecek olan ödüle dair Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Salil Shetty, “İki yeni Vicdan Elçimiz birçok yönden birbirinden çok farklı ama her yerde ve her zaman insan hakları mücadelesi konusundaki adanmışlıkları ortak” ifadelerini kullandı.
“Harry ve Malala gerçek birer Vicdan Elçisi, evrensel haklar, adalet, insan onuru için seslerini yükseltiyorlar ve teşkil ettikleri örneklerin peşinden gelmeleri için diğerlerine ilham kaynağı oluyorlar.”
Genç aktivist
16 yaşındaki Malala Yusufzay, kız çocuklarının eğitim hakkını savunuyor.
BBC’nin yayımladığı Malala’nın 2009’daki günlüğünde, Taliban’ın Pakistan’da kızların gittiği okulları kapatma hükmü karşısında yaşadığı hayalkırıklığı ayrıntıları ile anlatılıyor.
Malala geçen yıl Taliban’ın gerçekleştirdiği bir saldırıda vuruldu ve ağır yaralandı.
Malala kısa süre önce Uluslararası Çocuk Barış Ödülü'ne de layık görülmüştü.
Malala’ya ödülünü U2’nun solisti Bono ve “Lolita’yı Tahran’da Okumak” kitabının yazarı Azar Nafisi verecek.
İnsani amaçlara adanan hayat
Bir dönemin önde gelen şarkıcıları arasında olan, Emmy ve Tony Ödülü sahibi Harry Belafonte hayatını insani amaçlara adadı, sivil haklar hareketini Suriye’deki silahlı çatışmada arada kalan çocukların zor durumuna sıkı sıkıya bağlı hale getirmek için çalıştı.
Harry Belafonte’nin takdimini Roger Waters özel bir konuk ile birlikte yapacak.
Havel’den Mandela’ya
Vicdan Elçisi Ödülü’ne daha önceki yıllarda Vaclav Havel (2003); Mary Robinson ve Hilda Morales Trujillo (2004); U2 ve Paul McGuinness (2005); Nelson Mandela (2006); Peter Gabriel (2008) ve Daw Aung San Suu Kyi (2009’da ödül verildi, kendisine 2012’de takdim edildi) layık görülmüştü. (YY)