Fotoğraf: Evrim Aydın / AA
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) Eş Kurucusu Avukat Veysel Ok, Altılı Masa’nın açıkladığı "Ortak Politikalar Mutabakat Metni"ndeki “Hukuk, Adalet ve Yargı” bölümünü değerlendirdi.
Metni bir yargı reformu olarak yorumlayan Ok, buna rağmen metindeki eksikliklere dikkat çekti. En büyük eksiklik olaraksa Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) hiç ele alınmamış olmasını gösterdi:
Reform paketi önemli ama eksik. Gözüm TMK’de bir değişiklik aradı. Çünkü şu an tutuklu veya hükümlü olan birçok insan TMK’den kaynaklı özgürlüğünden alıkonulmuş vaziyette. Ayrıca yargısal taciz altında.
Örgüt propagandası, örgüt üyeliği, terörle mücadelede görev almış kişileri hedef gösterme suçu gibi maddeler değişmedikçe Türkiye'de hiçbir gazeteci, hiçbir siyasetçi, hiçbir seçilmiş, hiçbir vatandaş özgür yaşayamaz. Bu açıdan programda TMK'yle ilgili hükümler eksik.
İkincisi gözüme çarpan şey Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK) ve Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) yeniden yapılandırılması. Metindeki içerik doğru. Ancak şu ana kadar AYM ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kararlarına uymayıp, haksız yere insanları tutuklayan, yıllarca cezaevinde kalmasına sebep olan yargı mensuplarıyla ilgili ne yapılacağına yönelik bir çözüm önerisi sunulmamış.
Suç işlemiş yargı mensupları ne olacak? Demirtaş'ı bırakmayan, Kavala'yı bırakmayan, Gezi davasına ceza veren, tutup gazetecileri, siyasetçileri tutuklayan, yasaya aykırı, anayasaya aykırı karar veren yargıçlar hala görevde kalacaklar mı? Yoksa hukuki olarak onların yarattığı mağduriyetlerden hesap sorulabilecek mi? Programda bununla ilgili de bir hüküm yok.
Genel olarak baktığımızda önemli reformlar ama temel sorunumuz yargı bağımsızlığı ve Türkiye'de terör mantığı. AİHM veya Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi içtihatlarına uygun değişim yapılmadıkça iktidar değişse de insanlar aynı mağduriyeti yaşamaya devam eder.
Bunun dışında yargı bağımsızlığı, iktidarın HSK üzerindeki egemenliği, HSK'nın seçim usulü, avukatların bağımsızlığı konusunda çok net ve önemli tespitler var. Duruşma salonunda avukatla savcının eşit olması, yargıçların coğrafi teminatı, bunlar önemli kavramlar… Çoklu baro sisteminin sona erdirilmesi, Anayasa Mahkemesi’ne başvurunun kolaylaştırılması da keza öyle.
Ancak yargıçların mantalitesini değiştirmeden istediğiniz reformu yapın, Türkiye'de bir çözüme ulaşamazsınız.
Metinde neler var?Altılı Masa’nın açıkladığı "Ortak Politikalar Mutabakat Metni"ndeki “Hukuk, Adalet ve Yargı” bölümünü yasama, yürütme, yargı, temel hak ve hürriyetler, seçim ve siyasi partiler mevzuatı gibi konulara değiniyor. Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçileceğini söylüyor.Metinde aktarılan anayasal ve yasal vaatler şöyle:
|
(HA)