Güney, Adana Sıkıyönetim Komutanlığı 2 Numaralı Askeri Mahkemesi tarafından 1981'de birkaç ay içinde yargılanıp 24 yaşındayken idam edilmiş, ancak cesedi ve mezarı askeri yönetim tarafından saklanmıştı.
Ankara Adli Tıp Kurumu Biyoloji İhtisas Dairesi, Gaziantep 5. Asliye Ceza Mahkemesi'nin 17 Ekim'de gönderdiği Veysel Güney'in kemik örnekleri ile annesi Zeynep ile babası Ali Güney'den alınan kan örneklerinin incelemesini tamamlandı.
Ankara Adli Tıp Kurumu Biyoloji İhtisas Dairesi Başkanı Nurullah Zengin, Laboratuar Sorumlusu Okan Bakşi, Biyolog Suna Aral, Hikmet Ertuğrul ve Grup Başkanı Uz.Dr. Ahmet Hakan Dinç imzasının yer aldığı raporda Ali ve Zeynep Güney'in, DNA izolasyon ve tipleme çalışmalarının yapıldığı profilin çıkarıldığını sonuç olarak 12 Eylül'de idam edilen Veysel Güney'in anne-babası olamayacakları yer aldı.
Söz konusu raporda şu bilgilere yer verildi :
"DNA analizleri ile belirlenen lokal alelleri itibari ile Zeynep Güney ve Ali Güney'e ait olduğu bildirilen kan numunelerinden tespit ettiğimiz DNA profillerinin, kayıtlarımızda saklanan Veysel Güney'e ait olduğu iddia edilen kemikler örneklerinden tespit ettiğimiz DNA profili ile anne ve babalık geçişleri yönünden karşılaştırılması sonucu; Zeynep ve Ali Güney'den; Veysel Güney olduğu iddia edilen kemik örnekleri tarafımıza gönderilen şahsa annelik ve babalık yönünden allel geçişlerinin mevcut olmadığı, dolayısı ile Zeynep Güney ve Ali Güney'in tarafımıza kemik numunesi gönderilen şahsın anne-babası olamayacaklarını bildirir ek rapordur..."
Avukat Öztürk: Kafamızda şüphe var
Güney Ailesi'nin Avukatı İnan Öztürk, DNA testinin olumlu gelmesini bekledikleri, Malatya'da yapılacak cenaze törenin bu nedenle ertelendiğini belirterek, kafalarında birtakım şüphelerin olduğunu, meselenin peşini bırakmayacaklarını söyledi. Öztürk, düzenleyecekleri basın toplantısı ile gelişmeleri kamuoyuna duyuracaklarını belirtti.
Veysel Güney kimdir?
1957 yılında Malatya'nın Hekimhan ilçesine bağlı Davulkulu Köyü'nde doğdu. Çocukluk yılları mezrada hayvancılık ve tarımla uğraşan ailesiyle birlikte geçti. Okul dışı zamanlarında çobanlık yapıyordu.
Veysel Güney, ilkokulu bitirdikten sonra Hasan Çelebi nahiyesine gitti. İzmir Erkek Sanat Enstitüsü'nden sonra da liseyi Malatya'da tamamladı. 1975'te İsdemir Karabük Montaj Şantiyesi'nde elektrikçi olarak çalışmaya başlayan Veysel Güney, bu arada İskenderun Meslek Yüksek Okulu Makine Bölümü'nü de bitirdi.
"Devrimci Yol Davası" sanığı Veysel Güney, "Güvenlik güçleriyle silahlı çatışmaya girerek bir teğmenin ölümüne neden olduğu" iddiasıyla Adana Sıkıyönetim Komutanlığı 2 Numaralı Askeri Mahkemesi'nde birkaç ay içinde yargılanıp 11 Haziran 1981'de 24 yaşındayken idam edildi. (MG/KÖ)