Mersin 78'liler Derneği yaptığı yazılı açıklamada, "Bulunan mezar yerinin üç ayrı görgü tanığınca onaylanmasına, mezarlık görevlilerince mezarın yerinin gösterilmesine, mezarlık kayıt defterinde 9 Haziran 1981 tarihinde idam edilen kişinin kaydı bulunmasına karşın, DNA testi sonuçlanmadan cenaze töreni yapılması derneğimiz ve aile tarafından uygun bulunmamıştır" dedi.
Adli Tıp örnekleri bekletti
78'liler Veysel Güney'in kemik örneklerinin DNA testi gönderildiği İstanbul Adli Tıp Kurumu'nun örnekleri bir süre beklettikten sonra Adalet Bakanlığı'nın yayınladığı bir genelgeyi gerekçe göstererek "görevsizlik" kararı vermesinin zaman öngörülerini geçersiz kıldığını ifade etti.
DNA testi sonuçlandığında yeni bir tarih belirleneceğini belirten 78'liler, "Veysel'in mezarının bulunması için başlatılan çalışmalara katkı sunan ve cenaze töreni için hazırlık yapan herkese teşekkürlerimizi sunarken, önümüzdeki günlerde yapacağımız cenaze töreninde binlerce kişiyle Veysel'i buluşturacağımızı bir kez daha yineliyoruz" dedi.
Mersin 78'liler Derneği, Veysel Güney'in cenaze töreninin DNA testinin sonuçlanması halinde 23 Eylül'de Malatya'nın Hekimhan ilçesi Davulgulu köyünde toprağa verilmesinin planlandığını duyurmuştu.
Göktürk: Güney'in adil ve tarafsız yargılandığı kuşkulu
"Devrimci Yol Davası" sanığı Veysel Güney, "Güvenlik güçleriyle silahlı çatışmaya girerek bir teğmenin ölümüne neden olduğu" iddiasıyla Adana Sıkıyönetim Komutanlığı 2 Numaralı Askeri Mahkemesi'nde birkaç ay içinde yargılanıp 11 Haziran 1981'de 24 yaşındayken idam edildi.
Güney'in ilk ifadesini alan ve infaz savcısı Mete Göktürk, bianet'e yaptığı açıklamada, Güney'in tarafsız ve adil yargılandığına ilişkin kuşkuları bulunduğunu söylemişti.
Güney'in 25yıl gizlenen mezarı 78'liler Girişimi'nin çabaları sonucu 27 Haziran'da Gaziantep Eski Mezarlığı'nda bulunmuştu.
Veysel Güney kimdir?
1957 yılında Malatya'nın Hekimhan ilçesine bağlı Davulkulu Köyü'nde doğdu. Çocukluk yılları mezrada hayvancılık ve tarımla uğraşan ailesiyle birlikte geçti. Okul dışı zamanlarında çobanlık yapıyordu.
Veysel Güney, ilkokulu bitirdikten sonra Hasan Çelebi nahiyesine gitti. İzmir Erkek Sanat Enstitüsü'nden sonra da liseyi Malatya'da tamamladı. 1975'te İsdemir Karabük Montaj Şantiyesi'nde elektrikçi olarak çalışmaya başlayan Veysel Güney, bu arada İskenderun Meslek Yüksek Okulu Makine Bölümü'nü de bitirdi. (KÖ)