Paketle ilgili ikinci tur oylamaysa 31 Mayıs Perşembe günü.
Cumhurbaşkanının iki kez üst üste seçilebilmesini, görev süresinin beş yıl olmasını, seçime halkoylaması sürecinin dahil edilmesini ve Meclis'in cumhurbaşkanı seçiminde toplantı yeter sayısının üçte bire inmesini öngören Anayasa değişikliğini, Cumhurbaşkanı Sezer 25 Mayıs'ta onaylamayarak Meclis'e geri göndermişti.
AKP aynen geçirmek niyetinde
Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), değişiklik paketinin metnini değiştirmeden, Meclis'ten aynen geçirmek niyetinde. Bu amaçla paket hafta sonu Anayasa Komisyonu'ndan değiştirilmede geçirildi.
Vetolu paketin TBMM Genel Kurulu'nda değiştirilmeden kabul edilmesi için üçte iki çoğunluk olan 367 milletvekilinin oyu gerekiyor. AKP'nin bu sayıya ulaşabilmesi için Anavatan Partisi'nin desteğine ihtiyacı var.
İlk oylamada 376 oy alan paket, vetodan sonra 367 oy bularak kabul edilemezse reddedilmiş sayılacak.
Sezer referanduma ya da Anayasa Mahkemesi'ne götürebilir
Paket Meclis oylamasında 367 oyla veya daha fazlasıyla kabul edilirse, metin aynen geçtiği için Sezer'in veto hakkı bulunmuyor. Ancak cumhurbaşkanı zaten varolan Anayasa Mahkemesi'ne başvurmanın yanı sıra, Anayasa değişikliği olduğu için paketi referanduma götürebilir.
Referandumsa, bu karardan sonraki 120. günü izleyen ilk pazar yapılabiliyor. AKP'liler bu süreyi de kısaltacak bir yasa çıkarmayı planlıyor. (TK/EÜ)