Fotoğraf: Anadolu Ajansı
Veteriner Halk Sağlığı ve Toplumsal Çalışmalar Derneği, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle "Kadının İnsan Hakları ve Veteriner Halk Sağlığı" başlıklı açıklama yayınladı.
“Pandemi eşitsizliği arttırdı”
“Toplumsal cinsiyet temelli ayrımcılık ve şiddet, kentlerde çalışma yaşamında bulunsun bulunmasın kadınların durumunu daha da ağırlaşıyor” denilen açıklama özetle şöyle:
“İnsanlığın toplam fiziki, akli ve sosyal durumunun iyi ve sağlıklı olması ile ilişkili durumların anlaşılması ve veteriner bilimine uygulanması olarak tanımlanan veteriner halk sağlığı, veteriner biliminin hayvan üretimi ve sağlığı ile ilgili tüm veteriner hekimlik aktivitelerini kapsar ve insan sağlığına direk olarak etki eder
“Kadınlar; kırsalda aile sağlığı ve beslenmesinin sürdürülmesinde ve çiftlik hayvan yetiştiriciliğinde önemli görevler üstlenmektedir. Kadınların; kent ya da kırsal yaşamda sürdürmekte oldukları görevlerinde başarılı olmaları için gerekli eğitim, teknik bilgi ve desteklerden yoksun oldukları bir gerçektir.
"Mevcut ön yargıların kırılarak gerekli eğitim ve desteklerin verilmesi; hayvansal üretimde verimliliği artırmanın yanında, hayvan sağlığı, zoonozlar, gıda hijyeni ve güvenliği, aile planlaması ve çocuk yetiştirme açısından insan sağlığına da doğrudan olumlu katkı sağlayacak.
“Kentlerde aile ekonomisi, özellikle beslenme ve gıda hijyeni gibi konularda kadınlar; veteriner halk sağlığı açısından “Tek Sağlık” düşüncesinin en önemli ögesidir. Kadınlar; toplumsal işbölümünde önemli roller üstlenmekte olmalarına karşın, ekonomik eşitsizlik, iklim değişikliği, Covid19 pandemi koşullarında işe alınmama, yeni iş olanakları sağlanmaması açısından içinde bulundukları durumun daha da kötüleştiği açıktır. Toplumsal cinsiyet temelli ayrımcılık ve şiddet, kentlerde çalışma yaşamında bulunsun bulunmasın kadınların durumunu daha da ağırlaşıyor.
“Cinsiyet temelli ayrımcılık ve bazen basına kadar yansıyan şiddet, veteriner hekimlik mesleği için de acil sorunların başında gelmektedir. Her ne kadar ülkemizde kadın veteriner hekim sayısında bir artış görünmekte ise de maaş eşitsizliği, üst düzey yöneticiliği ve akademik yaşamda çok az kadın vardır. Kadın veteriner hekimler daha zor ve daha olumsuz koşullarda iş buluyor.”
Çözüm önerileri
Dernek çözüm olarak şu önerii olarak, insan ve veteriner hekimliği arasında hastalık riskleri açısından koordineli gözlem, bilgi toplama, değerlendirme ve izlemelerin yapılmasının gerekliliğini,tüm lisans eğitimleri müfredatlarına cinsiyet eğitimlerinin mutlaka dâhil edilmesinin 21 inci yüzyılın çağdaş bir gerekliliği olduğunu, bütün belgelendirme çalışmalarında cinsiyet duyarlı bir dilin (örneğin “adam” yerine “insan”) yerleştirilmesinin gerekli olduğunu belirtiyor.
(EMK)