Türkiye'nin AB'ye üyeliği konusu dün Roma'da düzenlenen bir dizi toplantının odak noktasını oluşturuyordu. Aday ülke konumundaki Türkiye'nin gerçekleştirmesi beklenen reformların ritmi ve niteliği konusunda oldukça kararlı davranan Gunter Verheugen Repubblica'nın sorularını yanıtladı.
AB'nin yayımladığı en son rapor Ankara açısından olumlu, ama Türk askerleri açısından değil. Neden?
AB'nin öne sürdüğü kriterler yönünde askerler yönetimde eskisi kadar etkili değil. Ama silahlı kuvvetlerin Milli Güvenlik Kurulu (MGK) ve medya organları ile eğitim kuruluşları gibi yönetimde etkili olan bazı kurumlardan bütünüyle çekilmesi gerekiyor.
Ama Ankara'da askerler önemli bir rol üstleniyor.
Bu bir gerçek ve Türk halkının fikrine saygı duyuyoruz. Ama askere emanet edilen örneğin "gizli bütçe" gibi çözüm bekleyen sorunlar var. Bütçenin subayların sorumluluğundaki önemli bir bölümü Parlamento'nun kontrolü dahilinde değil. Bu da Türkiye'de yeterince demokrasinin bulunmadığını ifade ediyor.
AB raporu Kıbrıs meselesini Türkiye'nin üyeliği yönünde "ciddi bir engel" olarak ortaya koydu. Ama Kıbrıs konusu Kopenhag kriterleri kapsamı dışında. Niçin rapora eklendi?
Türkiye konusunda katıldığım bütün toplantılarda Kıbrıs en sıcak mesele. Evet Kopenhag kriterleri kapsamı dışında yer aldığını biliyorum. Tercih hakkımı savunuyorum. Türklerle her zaman konuştuk. Farklı olan, meselenin şimdi kağıt üzerine konması. Kıbrıs, çözüm bekleyen politik bir sorun. (AK/EK)