Nobel Barış Ödüllü Filipinli gazeteci Maria Ressa, kendisine yöneltilen "vergi kaçırma" suçundan beraat etti.
Rappler haber sitesinin kurucusu ve CEO'su olan Ressa, beraat kararının ardından basına yaptığı açıklamada, kendisine yöneltilen suçlamaların "siyasi saikli" olduğunu, beraat kararının ise "haksız yere suçlanan her Filipinli için bir kazanım" olduğunu söyledi.
The Guardian gazetesinin aktardığına göre, kendisine ve Rappler'a yöneltilen suçlamaların "bir taciz düzeninin örneği" olduğunu kaydeden Ressa, suçlamaların "gücün kötüye kullanımı" anlamına geldiğini ve "gazetecileri işlerini yapmaktan alıkoymak için yönetildiğini" belirtti.
Maria Ressa, "Bugün doğrular kazandı, hakikat kazandı, adalet kazandı" değerlendirmesinde bulundu.
"Gerçeklerin politika karşısındaki zaferi"
Rappler haber sitesi de mahkeme kararının "gerçeklerin politika karşısındaki zaferi" olduğunu söyleyerek özetle şu açıklamayı yaptı:
"Bu adil karar için ve Milli Gelir Dairesi'nin sahte, yanlış ve dayanaksız suçlamalarının temelsiz olduğunu ortaya koyduğu için mahkemeye teşekkür ediyoruz. Olumsuz bir kararın hem basın hem de sermaye piyasaları açısından geniş kapsamlı sonuçları olurdu."
Ressa ve Rappler, söz konusu davada, 2015 yılında yabancı yatırımcılara yaptığı depozitolu hisse satışını vergi beyannamesinde göstermediği gerekçesiyle yargılanıyordu. Kararın ardından açıklama yapan Adalet Bakanlığı, "mahkeme kararına saygı duyduklarını" belirtti.
Ressa ve Rappler'a yönelik suçlamalar
Ressa'nın 2012 yılında kurduğu Rappler haber sitesi Filipinler'de gücün kötüye kullanılması, şiddete başvurulması ve otoriterliğin artması gibi konuları gündemde tutmaya çalışan yayınlar yapıyor.
Filipinler'de başkanlık koltuğunu Haziran 2022'de Ferdinand Marcos'a devreden Devlet Başkanı Rodrigo Duterte'nin yönetimi altında Rappler'a karşı sekiz dava açıldı.
Menkul Kıymetler ve Borsalar Komisyonu'nun (PSEC) davasının yanı sıra Ressa ve Rappler'e yönelik beş vergi kaçakçılığı davası bulunuyordu.
Filipinli yetkililer, Ressa ve Rappler'a karşı ithamların ifade özgürlüğü ile ilgili olmadığını ve hukukun ihlalinden kaynaklandığı ileri sürülen normal adli prosedürlere dayandığını iddia ediyordu.
Filipinler, 2020'de ülkenin en büyük televizyon kanalı ABS-CBN'in 25 yıllık yayın lisansını yenilememiş ve kanal kapanmıştı. Kanal eleştirel yayını nedeniyle Rodrigo Duterte'nin hedefindeydi.
Maria Ressa hakkında
2021 Nobel Barış Ödülü sahibi, gazeteci.
Princeton Üniversitesi'nde moleküler biyoloji ve tiyatro alanlarında lisans, İngiliz Dili alanında yüksek lisans derecesi aldı. 1986'da, diktatör Ferdinand Marcos'un devrilmesinin ardından Filipinler'e döndü ve Diliman Üniversitesi'nde politik tiyatro alanında çalışmalar yaptı.
18 yıl boyunca, CNN için araştırmacı muhabir olarak çalıştı ve özellikle Güneydoğu Asya'daki terör olaylarıyla ilgili haberler hazırladı. Manila ve Jakarta'da CNN haber bürosu şefi olarak çalıştı.
2012'de, üç kadın gazeteciyle birlikte, ülkenin yalnızca dijital mecrada yayın yapan en büyük haber sitesi olan, bünyesinde yaklaşık 100 gazetecinin çalıştığı Rappler'ı kurdu. 2015'te, cumhurbaşkanlığı seçim kampanyası sırasında söyleşi yaptığı Rodrigo Duterte'ye, 1980'lerde, Davao şehrinin belediye başkanıyken üç kişiyi öldürdüğünü itiraf ettirdi.
Rappler'daki çalışma arkadaşlarıyla, Duterte'nin 'uyuşturucuya karşı mücadele'sindeki yargısız infazları ve insan hakları ihlallerini ortaya çıkardı; 2016'da cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından faaliyete geçen 'trol ordusu'nu araştırırken iktidarın baskılarıyla karşılaştı.
Çeşitli iddialarla, hakkında 10 kez tutuklama kararı çıkarıldı ve hapis istemiyle yargılandı. İlk sekiz tutuklamadan kefaletle serbest bırakıldı. 2019 yılının Şubat ayında 'siber iftira' suçundan tutuklanması, uluslararası kamuoyunca siyasi bir karar olarak değerlendirildi.
Son olarak, geçen Ağustos ayında, Duterte hakkında yaptığı haberler nedeniyle açılan dava mahkeme tarafından reddedildi. Hakkındaki çeşitli davalar hâlen devam ediyor. (SD)