Haberin İngilizcesi için tıklayın
Resmi Gazete’de bugün yayımlanan kararla birlikte 1 Ocak 2022 itibarıyla damga vergisi, harçlar, emlak vergisi, çevre temizlik vergisi, özel iletişim vergisi ve Vergi Usul Kanunu kapsamındaki cezalara zam yapıldı.
Buna göre; damga vergisi, harçlar, çevre temizlik vergisi, özel iletişim vergisi ve Vergi Usul Kanunu kapsamındaki cezalar yüzde 36.20, emlak vergisi ise yüzde 18.10 artırıldı.
Motorlu Taşıtlar Vergisine (MTV) de yüzde 25 oranında zam yapıldı. Geçen sene aynı kalemdeki zam oranı ise yüzde 9,11 olmuştu. Geçen yıl değeri 56 bin 500 lirayı aşmayan bir yaşındaki 1300 motor araca 1051 TL vergi ödeyen vatandaş, 1 Ocak 2021’den sonra, değeri 70 bin 600 lirayı aşmayan bir yaşındaki 1300 motor araç için 1313 lira vergi ödeyecek.
Maaşta damga vergisi kesintisi
Kararla birlikte zamlanan damga vergisi ve yanı sıra gelir vergisinin asgari ücretten kesilmeyeceğine ilişkin karar birkaç gün önce açıklanmıştı.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edilen Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile de damga ve gelir vergisinin tüm ücret ve maaşların asgari ücret tutarı kısmından alınmamasına karar verildi.
Teklif henüz TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmedi.
Yeniden değerleme oranı yüzde 36,2'ydi
Resmi Gazete'de 27 Kasım’da yayımlanan Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'ne göre yeniden değerleme oranı yüzde 36,2 olarak belirlenmiş, buna göre yeni yılda Motorlu Taşıtlar Vergisinin, trafik cezalarının, ehliyet ve pasaport harçlarının ve yurt dışından getirilen telefonlara uygulanan harçların yüzde 36,2 oranında zamlanacağı kaydedilmişti.
2021 yılı üçüncü geçici vergi döneminde uygulanacak yeniden değerleme oranı yüzde 27,37 olarak belirlenmişti.
Resmi Gazete’nin 27 Kasım 2021 tarihli sayısında duyurulan 36,2'lik oran 2002 yılından bu yana yapılan en yüksek rakam olarak dikkat çekti.
- Yeniden değerleme oranı: Bazı vergi artışları, maktu harçlar, damga vergisi, trafik para cezaları, pasaport ve diğer değerli kağıt bedelleri ile emlak vergisi gibi pek çok vergisel unsurun belirlenmesinde temel oran olarak kullanılıyor. Ayrıca, kamu ve özel kesimdeki bazı sözleşmelerde uygulanacak bedel, kira, ödeme ile ilgili artış oranı olarak da yeniden değerleme oranı referans olarak alınıyor.
(TP)