Green Left Weekly'den Rachel Evans ve Carol Wynter, INAMUJER'in uluslararası ilişkiler yardımcısı Corina Fumero ile INAMUJER'in yaptığı işler ve kadınların karşılaştıkları sorunlar hakkında konuştu.
Fumero, "En önemli politik programımız Venezüella'da kamusal ve politik yaşamın her çeperinde cinsiyetler arası eşitliği yaygınlaştırmak. Tüm hükümet programlarında -sağlık, eğitim- herkesin cinsiyet konusu ile ilgilenmesini istiyoruz," diyor.
"Bu konuda epey yol aldık. Yakın zamanda Başkan Chavez bu konunun iyi araştırılması, anlaşılması ve çok kapsamlı olması için ulusal bütçeden pay ayrılmasını onayladı. Bu, bütçe içinde yer alan her bölümde kadın sorunlarına yer verilecek demek oluyor.
"Bir örnek olarak: yoksullar için ev inşa etme programımız var. Ama özellikle kadınlar açısından, çocuklarını okula gönderirken yol masrafı olmasın diye, evlerin okula yakın olması gerek. Anneler alış verişe giderken çocuklarını da beraber götürebilmeleri için, otobüslerin çocuk arabası yüklenebilir olması önerisi var. Kapsamlı toplumsal cinsiyet görüşü ile demek istediğimiz bu."
Bu görüş henüz yasalaşmadı ama hükümetten ve Başkan Chavez'den gelen destek maksatlarının ne olduğunu gösteriyor.
Fumero, INAMUJER'in hükümete bağlı olarak çalıştığını anlatıyor:
"Caracas'ta 100 işçimize ilaveten bölgesel merkezlerde de çalışanlarımız var. Venezüella'nın bölgesel merkezlerindeki büro sayısı 26. Aile içi şiddete maruz kalan kadınlar için üç adet barınağımız var. Geçen yıl bir tane idi, yani bir ilerleme var. Aynı zamanda, kadınlara parasız hukuki yardım servisimiz de var.
"Tabanı halka dayanan bir örgütüz. 5-20 kişilik gruplarla barrio (mahalle) okul ve odalarında toplanıyoruz. Kadınlara anayasal ve insan haklarını anlatıyoruz. Anayasamız iyi bir anayasa. Kadınlara doğum kontrolü haklarını anlatıyoruz ve "Kahraman Kadınlar ve Tarih" projemize katılmalarını sağlıyoruz. Bu proje kadınların tarihini araştırıyor. Geçmişte adaletsizliğe karşı savaşmış kadınları , yoksul çocuklara, hastalara, yoksullara yardım eden kadınları araştırıp, aydınlığa çıkartıyoruz. Bundan başka, aile içi şiddeti önlemek için eğitim veriyoruz."
"Aile içi şiddet Venezüellalı kadınlar için çok büyük bir sorun. Chavez'in 1998'de başkan seçilmesinden beri çok yol aldık ama kimse bu konuyu tartışmıyor. Konu hakkında gerekli istatistiksel bilgileri toparlamak zor oldu." Yalnız kadınlar hakkındaki istatistikler henüz tamamlanmadı. "Geçen yıldan beri Ulusal İstatistik Enstitüsü ile beraber çalışarak bu eksikliğimizi gidermeye çalışıyoruz."
Fumero Venezüella Bolivar Devrimini şöyle tanımlıyor: "bizim için çok güzel bir an. Halk güçleniyor -politikayı sokağa taşıyor. Sokak güç kazanıyor. Eğitim Çalışmaları'na katılmak için insanlar INAMUJER'e kendileri geliyor. Artık onları çağırmamıza gerek yok. Önceleri devrimci kuruluşlar insanlara ulaşmak zorundaydı ama artık değil. Halk zaten bizden ileride; biz onların peşinden gidiyoruz."
Fumero, INAMUJER'in anayasada yer alan ev işlerine ücret uygulamasına yönelik bir yasa çıkarmak için de kampanya başlattığını söyledi.
Fumero kürtaj konusunun "tartışmalı" olduğunu söyleyerek, bu durumu "bazı Venezüellalıların kürtajı yasallaştırmak istiyor. Diğerleri kürtajın can almak olduğunu söylüyor. Kadın hareketi ise kürtajın suç olmaktan çıkartılması için kampanya yürütüyor" diye anlatıyor.
Geçen yıl hükümet kürtajın yasallaştırılması için bir tartışma başlatmıştı.
"Dinci Katolik sağ bu öneriye karşı çıktı ama sokakta pek muhalefet yoktu. Bu konuda daha çok uğraşmamız gerek."
"Kadın hakları, özellikle kadına karşı aile içi şiddet konusunda yaptığımız tartışmalara ve çalışmalara erkeklerin de katılmasını istiyoruz. Ama machismo (maçoluk) yüzünden erkekler pek ilgilenmiyor. Amacımız kurumların ve programların başında olanların düşüncelerini değiştirmek.
"Kadınlar Bolivar Devrimi sürecinde çok önemli bir rol oynuyor. Chavez'in dediğine göre kadınlar kamu kuruluşlarındaki görevlerin %50'sinde temsil edilecek. Şu anda yerel, il ve ulusal kamu görevlerin %30'u kadınların elinde." (BA)
* Green Left Weekly'den Latinbilgi.Net tarafından çevrilen yazıyı sendika.org