* Fotoğraflar: Anadolu Ajansı (AA)
Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun 2015 yılında Kolombiya ile ilişkilerin bozulması sonucu kapatma kararı aldığı Uluslararası Simon Bolivar Köprüsü dün (26 Eylül) yeniden araç trafiğine açıldı.
Venezuela'nın batısındaki Tachira eyaleti ile Kolombiya'nın kuzeydoğusundaki Cucuta eyaletlerini birbirine bağlayan ve iki Güney Amerika ülkesi arasındaki başlıca kara sınırı olan köprü törenle açıldı.
Kolombiya'da 19 Haziran'da yapılan ikinci tur seçimlerde devlet başkanı seçilen ve böylelikle ülkenin ilk solcu devlet başkanı seçilen Gustavo Petro da dün sınırda düzenlenen törene katılanlar arasındaydı.
Köprünün 7 yılın ardından yeniden araç trafiğine açılmasının ardından iki ülke bayraklarıyla süslenmiş kamyonlar sınırdan geçti.
Kolombiya ve Venezuela arasındaki diplomatik ilişkiler dönemin Kolombiya hükümetinin 23 Ocak 2019'da kendisini Venezuela Devlet Başkanı ilan eden dönemin Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido'yu "meşru devlet başkanı" olarak tanımasının ardından kesintiye uğramıştı.
"Küreselleşme önce komşular arasında olur"
Kolombiya Devlet Başkanı Petro, açılış töreninde yaptığı konuşmada, "Bugün ülkemiz, bölgemiz, Güney Amerika ve genel olarak Amerika için tarihi bir gün. Küreselleşme öncelikle komşular arasında olan bir ilişkidir" dedi:
"Her kim uluslararası ticaret, kültür ve nüfus akışını araştırırsa, her zaman en büyük miktarın komşular arasında olduğunu görecektir."
Petro, kara sınırının açılmasının "öncelikle bölgede ikamet eden ve daha önce yasa dışı yolları kullanan halka fayda sağlamasını" temenni etti.
Bölgede canlanacak ticarette orta vadeli hedefin 4 milyar dolar olduğunu kaydeden Gustavo Petro, daha önce yakalanan 8 milyar dolar çıtasının da yeniden elde edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Kolombiya-Venezuela ilişkileri
Dönemin Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque hükümeti, 23 Ocak 2019'da kendisini Venezuela Devlet Başkanı ilan eden dönemin Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido'yu "meşru devlet başkanı" olarak tanımış; bu adımın ardından iki ülke ilişkileri kesintiye uğramıştı.
Venezuela hükümeti, buna tepki olarak 23 Şubat 2019'da bir açıklama yapmış, Kolombiya'nın "ciddi ve yasa dışı tehditlerini" gerekçe göstererek ülkeyle olan sınırı geçici kapatma kararı aldığını açıklamıştı.
Venezuela Devlet Başkanı Maduro, iki ülke arasında 2019 yılında yaşanan gerginliğin ardından 24 Şubat 2019'da basına verdiği bir demeçte, Kolombiya ile diplomatik ilişkileri kestiklerini, ayrıca Kolombiya Büyükelçisi'ne Venezuela'yı terk etmesi için 24 saat verdiklerini açıklamıştı.
Venezuela ve Kolombiyalı yetkililerin sınırları yeniden açma görüşmeleri en son 6 Eylül 2021'de gerçekleşmişti.
Kolombiya'da 19 Haziran 2022'de yapılan ikinci tur seçimlerde eski gerilla Gustavo Petro'nun devlet başkanı seçilmesiyle iki ülke arasındaki ilişkiler de normalleşme sürecine girmiş oldu. Petro, 22 Haziran'da Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ile yaptığı telefon görüşmesinde iki ülke kara sınırının açılmasını ele aldıklarını duyurdu.
Ardından, Kolombiya Devlet Başkanı Petro ve Venezuela Devlet Nicolas Maduro, 12 Ağustos'ta karşılıklı büyükelçi atadıklarını açıkladı.
Uzun süredir kapalı olan kara sınırının 26 Eylül'de açılması, son yıllarda kopma noktasına gelen Venezuela-Kolombiya ilişkilerinde, iki ülkenin karşılıklı ilişkileri tekrar tesis edip büyükelçi atamalarının ardından atılan en önemli adımlardan biri olarak öne çıktı.
İlk etapta, iki ülkeyi birleştiren 3 köprüden ikisi Uluslararası Simon Bolivar ve Francisco de Paula Santander köprülerinin hizmete açılması, iki ay içinde de 2016'da inşa edilen, daha önce hiç hizmete açılmamış olan ve 2019'da kapatılan Tienditas Köprüsü'nün açılması bekleniyor.
İki ülke arasındaki kara sınırının normalleşmesiyle silahlı grupların kontrolünde yasa dışı sınır geçişlerin bitirilmesi amaçlanıyor.
Kolombiya ve Venezuela hükümetleri, 9 Eylül'de iki ülke arasındaki 2 bin 200 kilometrelik ortak sınırı açacaklarını duyurmuştu. (SD)