Venezuela'da bir grup hacker devlet kurumlarının resmi internet sayfalarına siber saldırı düzenledi.
“Ther Binary Guardiyans” adlı grup hükümetin internetteki açıklamalarına, Yüksek Mahkeme, Seçim Komisyonu ve aralarında Telekomfirma Digital'in de bulunduğu bazı özel şirketlere saldırdı.
Hackerlar dün düzenledikleri siber saldırı ile önceki gün Valencia kentinde askeri üsse yapılan saldırıyı desteklediklerini duyurdu, hükümet karşıtlarına "cesur askerleri" desteklemek üzere protesto çağrısı yaptı.
Venezuela Devlet Başkanı Maduro, ülkesindeki askeri üsse yönelik saldırı girişiminden ABD ve Kolobiya’yı sorumlu tutmuştu.
Chaplin ile mesaj
Hackerlar, Charlie Chaplin'in "Büyük Diktatör" filminden bir kesitle, "yürüttükleri mücadelenin dijital olduğuna" dikkat çekti. 31 temmuz'da yapılan Kurucu Meclis Seçimleri'nin yayınlandığı resmi web sitesini ele geçiren hackerlar, siteye "Büyük diktatör" filminden bir bölümün gösteren video koydu.
Filmin bu bölümünde Hitler'i karikatürize eden Chaplin, tradında "Askerler! Kedinizi zalimlere, sizi hakir görenlere, köleleştirenlere, sizi sürü haline getirip ne yapacağınızı, ne düşüneceğinizi, ne hissedeceğinizi söyleyenlere teslim etmeyin" diyordu.
Kurucu Meclis Ulusal Meclis'e karşı
BBC Türkçe de bugün Venezuela’da Kurucu Meclis üyelerinin, muhalefetin çoğunlukta olduğu Ulusal Meclis salonuna zorla girdiğini yazdı.
Ulusal Meclis'in web sitesinde ve Twitter hesabında, Kurucu Meclis üyelerinin, "Yasama Sarayı" adı verilen meclis salonu içinde fotoğrafları yayınlandı.
Muhalefetin tanımadığı Kurucu Meclis, Ulusal Meclis'le aynı binayı kullanıyor.
Geçtiğimiz haftasonu hükümet yanlısı bazı göstericiler meclis binasına girmiş, olayda bazı muhalif milletvekilleri yaralanmıştı.
Muhalefetin boykot ettiği Kurucu Meclis seçimlerinin sonucunu tanımayan ABD, aldığı yaptırım kararı doğrultusunda ABD'li şirketlerin ve kişilerin Venezuela’yla ticari ilişki kurmasını yasaklamıştı.
Dokunulmazlıkların kaldırılması endişesi
Nisan ayından bu yana ülkede süren Maduro karşıtı protestolarda hayatını kaybeden en az 120 kişinin ölüm nedenlerini araştırmak üzere bir komisyon kurulacak olması muhalefet içinde endişeyle izleniyor.
Zira komisyonun çalışmaları kapsamında milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması gündeme getirildi. Muhalefet vekileri dokunulmazlıkların, yanlı tanık beyanlar ve uydurma kanıtlarla yapılabileceğini savunuyor.
Ne olmuştu
Hugo Chavez'in ölümünün ardından Nicolas Maduro'nun iktidarı ele almasının ardından Venezuela, küresel piyasada petrol fiyatlarının düşmesi sonucu tarihinin en büyük ekonomik krizine sürüklendi.
Venezuela'da aylardır hükümete yönelik protestolar yapılıyordu.
Protesto gösterilerinde nisan ayından bu yana en az 120 kişi hayatını kaybetti.
Temmuz sonunda düzenlenen Kurucu Meclis seçimlerinden sonra ülkede gerginlik daha da arttı.
Maduro yönetimi kendisine muhalif Başsavcı Luisa Ortega'yı görevden aldı ve ülkeden ayrılmasını yasakladı. Ortega, seçimlerde usulsüzlük yapıldığı iddialarının araştırılması için bir soruşturma başlatmıştı.
545 üyeli Kurucu Meclis'te Maduro destekçileri çoğunlukta; meclis üyeleri arasında Maduro'nun eşi ve oğlu da bulunuyor.
Muhalefet boykot ettiği seçimlerde yolsuzluk yapıldığını, Kurucu Meclis'in parlamento dahil birçok resmi kurumu feshedebileceğini iddia ediyor.
Maduro yönetimi ise yeni anayasayı şekillendirecek olan Kurucu Meclis'in ülkede barışı yeniden tesis edeceğini, kutuplaşmış ülkede diyalog kurulmasını sağlayacağı görüşünü savunuyor. (YY)
Kaynak: Deutche Welle, Sputniknews, BBC Türkçe, Reuters