Venezuela'da Perşembe günü başlayan ve ülkenin büyük bölümünü etkileyen elektrik kesintisi El Nacional gazetesinin haberine göre Cumartesi günü de devam etti.
Elektrik kesintisiyle ilgili Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro muhalefeti, kendini geçici devlet başkanı ilan eden Juan Guaido ise Maduro yönetimini suçluyor.
Perşembe günü başlayan kesintilerin hidroelektrik santralindeki sorunlardan kaynaklandığı bildirildi.
Venezuela, ülke içindeki elektriğini petrol rezervinden ziyade hidroelektrikten sağlıyor.
Maduro: Teslim olmayacağız
Venezuela Devlet Başkanı Maduro, Cumartesi günü attığı Tweet'te kesintileri "Venezuela halkına karşı acımasız bir saldırganlık" olarak niteledi ve "Asla teslim olmayacağız" dedi.
Venezuela basınına göre Cumartesi günü başkent Caracas'ın bazı bölgelerindeki trafik ışıkları yeniden çalışmaya başladı ancak şehir metrosu kapalı kalmaya devam etti. El Nacional'a göre Venezuela'nın 23 kentinden dördü kesintilerden etkileniyor.
Cumartesi günü muhalefet yürüyüşü kesintiye rağmen gerçekleşti. La Patilla haber sitesine göre polis protestoculara biber gazı ile saldırdı.
A 4 años del nefasto decreto intervencionista del imperio norteamericano, seguimos en batalla y victoria ante la permanente y brutal agresión contra nuestro pueblo. Hoy, más que nunca, somos antiimperialistas. ¡Jamás nos rendiremos! pic.twitter.com/9dkkojlHgr
— Nicolás Maduro (@NicolasMaduro) 9 Mart 2019
En az 17 hasta hayatını kaybetti
Caracas Üniversitesi Hastanesi'nde 25 yaşındaki hasta Marielsi Aray, kesintiler sırasında solunum aygıtının çalışmaması sebebiyle hayatını kaybetti.
Hastanın amcası Jose Lugo yaptığı açıklamada "Doktorlar elle pompalayarak ona yardım etmeye çalıştılar, ellerinden geleni yaptılar, ancak elektrik olmadan ne yapacaklardı?" dedi.
"Sağlık için Doktorlar" (NGO) oluşumunun raporuna göre elektrik kesintileri nedeniyle ülkede en az 17 hasta hayatını kaybetti.
Caracas'taki bir çocuk hastanesindeki jeneratörler de çalışmadı. Hastane personeli tüm gece cep telefonlarıyla aydınlatma sağlamaya çalıştı.
AFP haber ajansın konuşan hastane personeli Emilse Arellano, "Çocuklar çok korktu" derken, çocukların diyaliz makinelerinin de çalışmadığını söyledi.
Venezuela'daki politik krizin kısa tarihi
Nicolas Maduro, 2013'te Hugo Chavez'in ölümünden bu yana devlet başkanlığını yürütüyor. Uluslararası arenada diktatörlükle suçlanan Maduro yönetimi giderek daha çok izole oldu. Ekonomik kriz ile birlikte üç milyondan fazla insan ülkeyi terk etti.
Ulusal Meclis lideri Juan Guaido 23 Ocak'ta kendini 'geçici devlet başkanı' ilan etti. ABD başta olmak üzere en az 50 ülke Guaido'yu 'geçici devlet başkanı' olarak tanıdı. Rusya, Küba, Çin ve Türkiye ise Maduro yönetimini destekliyor. (PT)