*Maraş'ta "Sarı Bina" olarak anılan Özel İdare İş Merkezi'nin yıkımının ardından yapının yerine meydan inşa edilecek.
En önemli mimarlık etkinliklerinden biri olarak kabul edilen Venedik Bienali Uluslararası Mimarlık Sergilerinin 18'incisi, 20 Mayıs'ta açılıyor.
İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın (İKSV) koordinasyonunu üstlendiği Venedik Mimarlık Bienali Türkiye Pavyonu'nda bu yıl, küratörlüğünü Sevince Bayrak ve Oral Göktaş'ın üstlendiği "Hayalet Hikâyeleri: Mimarlığın Çuval Teorisi" adlı proje yer alıyor.
İlhamını Ursula K. Le Guin'den alan "Hayalet Hikâyeleri: Mimarlığın Çuval Teorisi", binalarla ilgili kanıksanmış imgeleri ve yaklaşımları sorgulayarak, daha gösterişli, başarılı örneklere odaklanmak yerine terk edilmiş binaların hikâyelerini dinlemeyi ve anlamayı öneriyor. Proje, "geleceğin laboratuvarı" olarak ele alınabilecek bu yapıları yıkmak ya da kaderine terk etmek yerine nasıl dönüştürülebileceğine dair araştırmalarla geleceğe dair umut verecek önerileri ortaya çıkarmayı amaçlıyor.
26 Kasım'a kadar bienalin ana mekânlarından Arsenale'de yer alacak Venedik Mimarlık Bienali Türkiye Pavyonu, İKSV koordinasyonunda, TC Dışişleri Bakanlığı'nın himayesinde, TC Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katkılarıyla gerçekleştiriliyor.
Projenin basın toplantısında konuşan İKSV Genel Müdürü Görgün Taner, "Ülkece çok zor zamanlardan geçiyoruz. Büyük bir deprem felaketi yaşadık; hepimiz derinden etkilendik. Böylesi bir dönemde var olan yapıların nasıl dönüştürülebileceğine dair yeni bir düşünme biçimi öneren, başka türlü bir gelecek ve başka türlü bir yeniden yapılanma tahayyülü sunan bu proje için küratörlerimize ve tüm proje ekibine teşekkür etmek istiyorum" dedi.
Projenin başlığı, Elizabeth Fisher'a ait olan "Evrimin Çuval Teorisi"ni Kurgunun Çuval Teorisi başlığıyla edebiyata uyarlayan Ursula K. Le Guin'den ilhamla önerilen bir başlık.
Fisher, insanlara ait ilk kültürel aracın, sanılanın aksine sivri ve keskin av araçları yerine içinde sebzelerin taşındığı bir çuval olabileceğini iddia ediyor. Le Guin, Fisher'ın bu düşüncesini kurmacaya uyarladı ve kahramanlığa soyunmayan karakterlerin hayatı bütün iniş çıkışları ve yenilgileriyle yaşadığı, sürükleyici hikâyeler anlatmayı başardı.
Mimarlığın Çuval Teorisi için manifesto metnine buradan ulaşılabilir.
(AÖ)