Venedik Bienali 60. Uluslararası Sanat Sergisi Türkiye Pavyonu, Gülsün Karamustafa'yı ağırlayacak.
İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın (İKSV) koordinasyonunu üstlendiği Venedik Bienali Türkiye Pavyonu, 20 Nisan-24 Kasım 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilecek 60. Uluslararası Sanat Sergisi'nde güncel sanatçı Karamustafa'nın bienale özel üreteceği yeni bir eserine yer verecek.
Serginin küratörü ise sanatçının uzun yıllardır birlikte çalıştığı Esra Sarıgedik Öktem olacak.
Venedik Bienali 60. Uluslararası Sanat Sergisi Türkiye Pavyonu Danışma Kurulu 2022-2024 Danışma Kurulu'nda Suna ve İnan Kıraç Vakfı Kültür ve Sanat İşletmesi Genel Müdürü Özalp Birol, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü Öğretim Üyesi Nilüfer Ergin Doğruer, sanatçı İnci Eviner, küratör ve Fiorucci Art Trust Direktörü Milovan Farronato ve Sanat Dünyamız dergisi editörü, sanat yazarı Fisun Yalçınkaya yer alıyor. | |
"Çokkatmanlı sanat pratiği"
İstanbul Bienali ve İKSV Güncel Sanat Projeleri Direktörü Bige Örer, Gülsün Karamustafa'nın Türkiye Pavyonu sanatçısı olarak davet edilmesi hakkında şunları söyledi:
"Gülsün Karamustafa ile uzun yıllara dayanan bir çalışma ilişkimiz var. Türkiye Pavyonu için de bu sergiyi kendisiyle birlikte hazırlayacak olmaktan büyük heyecan duyuyoruz. Türkiye'deki güncel sanatın önde gelen isimlerinden Gülsün Karamustafa'nın eserleri dünyanın pek çok yerinde sergilendi.
"Sanatçının çokkatmanlı sanat pratiği, Adriano Pedrosa'nın küratörlüğünü üstlendiği Yabancılar Her Yerde başlıklı ana serginin kavramsal çerçevesiyle de bağlantılı olarak yerinden edilme ve göç, sürgün ve etnisite, cinsellik ve toplumsal cinsiyet ve diğer birçok sosyo-politik olgu gibi zamanımızın en kritik meseleleriyle ilgileniyor.
"Türkiye Pavyonu'nun küratörü olarak, Gülsün Karamustafa ile uzun süreli bir işbirliğine ve bu alanda hem yerel hem de uluslararası düzeyde önemli bir tecrübeye sahip Esra Sarıgedik Öktem ile çalışacak olmaktan da son derece memnunuz."
Gülsün Karamustafa, Poster için resim – 1977 1 Mayıs (Dikiş makinesiyle devamlı kızıl bayrak diken kadın)
Gülsün Karamustafa kimdir?
Güncel sanatçı. 1970'lerden itibaren eserlerinde göç, feminizm, toplumsal cinsiyet rolleri ve sömürgecilik tarihi gibi konulara odaklanıyor. Eserleri Tate Modern, Londra, Guggenheim Müzesi, New York, Contemporary Art Chicago, Modern Sanatlar Müzesi, Paris, Ludwig Müzesi, Köln, Mumok, Viyana, İstanbul Modern ve Arter koleksiyonlarının yanı sıra, nitelikli özel koleksiyonlarda da yer alıyor.
Avrupa ve Kuzey Amerika'daki kişisel sergilerinin yanı sıra aralarında İstanbul, São Paulo, Kwang-ju, Kiev ve Sevilya'nın da bulunduğu birçok uluslararası bienale katılarak büyük ilgi gördü.
Atıf Yılmaz ile pek çok farklı filminde yakın olarak çalıştı. Füruzan'ın aynı adlı eserinden uyarlanan "Benim Sinemalarım" adlı filmin yönetmenliğini yine Füruzan ile birlikte yaptı.
Karamustafa, 1969'da İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi'nden mezun olduktan kısa bir süre sonra bir siyasi kaçağı gizlediği için altı ay hapis cezasına çarptırılmıştı. "Hapishane Resimleri" (1972) serisi o hapis yıllarını anlatıyor: Canlı kırmızılar, portakallar, morlar ve maviler içinde kadınları tasvir etmişti.
2 Aralık 1946 Ankara doğumlu.
(AÖ)