Fotoğraf: İnci Eviner'in "Biz, Başka Yerde"
Venedik Bienali 58. Uluslararası Sanat Sergisi, yaklaşık yedi ayın ardından 24 Kasım'da sona erdi. İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) koordinasyonunda gerçekleştirilen Türkiye Pavyonu ise bu sene İnci Eviner'in "Biz, Başka Yerde" adlı eserine ev sahipliği yaptı.
Dünyanın en önemli sanat etkinliği olarak kabul edilen Venedik Bienali'ni yedi aydı yaklaşık 600 bine yakın kişi ziyaret etti.
Farklı disiplinleri bir araya getiren "Biz, Başka Yerde"nin mimari tasarımı Birge Yıldırım Okta ve Gürkan Okta'ya ait. İnci Eviner, yapıtında küratör Zeynep Öz'ün yanı sıra farklı disiplinlerden isimlerle birlikte çalıştı.
TIKLAYIN - İnci Eviner'den "Biz, Başka Yerde"
"Biz, Başka Yerde" için Türkiye Pavyonu'nu bir sahneye dönüştüren İnci Eviner, bu sahnede, çizdiği desenler ve bu desenleri hayata geçiren karakterlerin videolarının mimari, ses, performans, obje gibi farklı öğelerle bir araya geldiği "dünya içinde bir dünya" yarattı.
Venedik Bienali Türkiye Pavyonu aralarında The Art Newspaper (İngiltere), Der Spiegel (Almanya), Corriere della Sera (İtalya), Il Manifesto (İtalya) El Pais (İspanya), Der Standard (Avusturya), Artnet (ABD) ve Apollo Magazine (İngiltere) gibi dünyanın önde gelen yayınlarında yer buldu.
26 yaşın altındaki ziyaretçi oranı yüzde 31
Bu yıl 11 Mayıs-24 Kasım 2019 tarihleri arasında gerçekleşen Venedik Bienali 58. Uluslararası Sanat Sergisi'nin küratörlüğünü Ralph Rugoff üstlendi.
Venedik Bienali tarafından 24 Kasım tarihinde yapılan açıklamaya göre, bienal açık olduğu 11 Mayıs-24 Kasım tarihleri arasında 593,616 ziyaretçiyi ağırladı. 7-10 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşen ön izleme günlerinde ise bienali 24,763 kişi gezdi. Açıklamada 26 yaşın altındaki ziyaretçi oranının yüzde 31 olduğunun da altı çizildi.
May You Live in Interesting Times (Tuhaf Zamanlarda Yaşayasın) başlığı altında gerçekleşen bienalde, Rugoff'un küratörlüğünü yaptığı ve 79 sanatçının eserlerinin yer aldığı ana serginin yanı sıra Arsenale ve Giardini'de Türkiye Pavyonu'nun da aralarında bulunduğu 90 ülkenin sergileri yer aldı. Gana, Madagaskar, Malezya ve Pakistan bu yıl ilk kez ülke pavyonlarıyla bienale katıldı.
Venedik Bienali Türkiye Pavyonu hakkında
2007'den bu yana İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın koordinasyonunda düzenlenen Türkiye Pavyonu sergisi, 2014–2034 yılları arasında Türkiye'nin kullanımına tahsis edilen Arsenale'deki uzun süreli mekânda yer alıyor.
58. Venedik Bienali Türkiye Pavyonu, TC Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteği ile TC Dışişleri Bakanlığı'nın himayesinde ve SAHA Derneği'nin prodüksiyon ve yayın desteğiyle gerçekleştirildi.
Venedik Bienali 58. Uluslararası Sanat Sergisi Türkiye Pavyonu Danışma Kurulu'nda Bilgi Üniversitesi Sanat ve Kültür Yönetimi Bölümü öğretim üyesi Serhan Ada, Suna ve İnan Kıraç Vakfı, Kültür ve Sanat İşletmesi Genel Müdürü Özalp Birol, küratör ve İstanbul Modern Müzesi Sanat Danışmanı Paolo Colombo, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Batı ve Çağdaş Sanatlar Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Zeynep İnankur ile Arter'in küratörlerinden Başak Doğa Temür yer aldı.
58. Venedik Bienali Türkiye Pavyonu'nda eseri sergilenen ve aynı zamanda Kadir Has Sanat ve Tasarım Fakültesi'nde öğretim üyeliği görevine devam eden İnci Eviner, Galeri Nev tarafından temsil ediliyor. (AÖ)