Fotoğraf: Anadolu Ajansı
Koronavirüs salgını nedeniyle 16 Mart’ta tatil edilen okullar, 23 Mart Pazartesi günü uzaktan eğitime başladı. TRT-EBA TV ile Eğitim Bilişim Ağı (EBA) üzerinden erişim sağlanan uzaktan eğitim, başladığı ilk gün Adnan Menderes’in idam edilişinin sahnelediği animasyon görüntüleriyle oldukça tartışıldı.
Tartışmaların gölgesinde başlayan eğitim sisteminin nasıl işlediğini, kolaylıklarını ve zorluklarını, öğrencilerin nasıl karşıladığını, velilere sorduk.
bianet'e konuşan velilerin ortak fikri sisteme internet üzerinden şu an için erişimin mümkün olmadığı yönünde. Veliler, sistemin bu haliyle verimli olmadığını ve zaman kaybetmeden iyileştirmeler yapılması gerektiğini vurguladılar.
Dersleri kızıyla beraber takip eden birinci sınıf öğrenci velisi Ruşen E., dersleri sadece televizyondan takip edebildiklerini eba.gov.tr. sistemine giriş yapamadıklarını söyledi:
“Pazar günü denemek amaçlı sisteme giriş yapmak istedim fakat gece saat 02.00’de ancak giriş yapabildim. Zaten beş dakika sonrada sistemden atıldım. Üç gün oldu ve sisteme giriş yapamıyorum. Girmek istediğimde “sizin saatiniz değil” diyor fakat hiçbir saatte girilmiyor.
"Sistem baştan çökmüş"
“Dersleri, oyunları ve ödevleri sistemden takip edemediğimiz için sadece televizyondan bakabiliyoruz. Ama benim çocuğum okulda müfredatın önünde ilerliyor. Televizyonda anlatılan da geriden geldiği ve anlatan öğretmen çok ağır anlattığı için çocuk sıkılıyor. Mesela; ders 10 dakika zaten bunun 6 dakikasında sadece bölme işlemi anlatıldı ve çocuk sıkıldı.
“Başka çocuklar için muhtemelen böyle değildir. Milyonlarca öğrenci var hepsini kapsayacak bir uzaktan eğitim nasıl mümkün olur, bilmiyorum. Ama bu sistem mevcut haliyle devam ederse ve iyileştirmeler yapılmazsa, sistem baştan çökmüş demektir.
Benim çocuğum birinci sınıf öğrencisi, ortaokul ve liseye giden sınava girecek öğrenciler var, ve bu sistemle imkanı yok başarı sağlayamazlar. Belki benim yaş grubuma uygun da olmayabilir uzak eğitim bilemiyorum ama kesinlikle verimli değil. Biz de sadece uzaktan eğitime bağlı kalmıyoruz. Soru bankaları ve okuma kitaplarıyla bu süreci en verimli şekilde geçirmeye çalışıyoruz. Dersleri de tekrar olsun diye takip ediyoruz.
"Sadece televizyondan takip ediyoruz"
Birinci sınıf öğrenci velisi Ferid Demirel de EBA sistemine internet üzerinden erişim sağlayamadığını vurguladı: “Ders programına bakmak için bir gün önceden sisteme girmek istedim fakat giremedi. İkin günlük denemelerim de sürekli olarak 'sizin için ayrılan zaman diliminde değilsiniz' deniliyor. Kendi ders saatlerim içinde girmemi söylediğini anlayarak, o saatlerde giriş yapmak istedim. Fakat o saatlerde de giremedim. Şimdilik sadece televizyondan takip ediyoruz.
“Zaten çok uzun saatler değil, sabah 09.00’da başlıyor, 10.30’da bitiyor. Öğleden sonra da tekrarı var. Ders bundan ibaret başka da bir şey yok. Sistemden bu haliyle pek bir şey beklemiyorum. İyileştirmeler yaparlar mı, tatil süreci uzarsa sistemi daha iyi bir hale getirirler mi onu da bekleyip göreceğiz.”
“Sistem iyi eksiklikleri var”
Birinci sınıfa giden kızının ilk gün çok büyük bir heyecanla uyandığını, hazırlanıp televizyonun karşısına geçtiğini söyleyen Cem Yavuz, üç günlük deneyimini şu sözlerle paylaştı: “Kızıma ‘seni kimse görmeyecek’ dedim. ‘Olsun’ dedi ve her sabah kalkıp hazırlanıp dersini dinliyor. O izlerken ben de arkadan takip ediyorum.
"Hem ders anlatımını takip ediyorum hem de neler anlatılıyor, ne şekilde anlatılıyor bilmek istiyorum çünkü daha sonra da biz ders çalıştırıyoruz. Bu nedenle bilmek istiyorum. Derslerin iyi anlatıldığını gözlemledim fakat akış çok hızlı. Bu hız öğrencilerin takip etmesinde sorun yaratabilir. Çünkü daha birinci sınıf öğrencisi bu çocuklar.
"Sistem iyi fakat eksiklikleri çok fazla eğer eksiklikler giderilirse, gayet iyi olacaktır. Ayrıca kapalı öğretmen çok fazla eleştirildi, biz öğretmenin şekli şemali, kaşı gözü, saçı başıyla ilgilenmiyoruz. Bu nedenle bunun tartışılmasını doğru bulmuyoruz.
"Tatil uzatılmalı"
“Proje çok kısa sürede hazırlandı. İlk gün olan talihsizlikler kabul edilebilir olmasa da anlayabiliyoruz fakat sistem bir an önce iyileştirilmeli. 21 kişilik bir veli grubumuz var, hiç kimse internet üzerinden sisteme giriş yapamadığını, öğretmenlerimiz ödev yükleyemediğini söylüyor. Şimdilik bekliyoruz.
"Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, aranın uzatılması gerektiğini ifade etti, ben de aynı düşüncedeyim. Okullar kesinlikle açılmamalı fakat sistem çok hızlı bir şekilde iyileştirilmeli.
"İçerik çok kötü ve ezber"Uzaktan eğitim için "berbat bir sistem" diyerek sözlerine başlayan 7. sınıf öğrenci velisi Kemal Doksanyedi de şunları söyledi: "Sistem internet alt yapısına uygun değil. Ayrıca içerik çok kötü. Ders anlatanların derse hakimiyeti ve anlatma kabiliyet yok. Bazı insanlar kamera karşısında konuşamayabilir bu anlaşılır fakat bu dinleyen öğrenciyi zorluyor. Çocuk takip etmek ve ne dediğini anlamakta zorlanıyor. Anlamadığı yer sormak gibi bir durumu da yok. Ayrıca çok ezber ve kitaptan gidiyor şayet böyle olacaksa çocuk kendisi de kitaptan okur. Örneklemelerle çocukların anlaması sağlanmalı, aksi halde öğretmen sadece promterdan okumuş oluyor bu da eğitim verildiği anlamına gelmiyor. "Kaygılanmayın demek yetmiyor"Çocuklarımız TEOG'a, üniversite sınavına girecek fakat bu ders içerikleriyle binde bir puan farkıyla Anadolu Lisesine yerleşecekler ya da yerleşemeyecekler. Bütün bunları veli gruplarımızda da konuşuyoruz. Velilerimizin büyük çoğunluğu hem fikir. Çocukların hali içler acısı bir an önce daha nitelikli bir eğitim hayata geçirilmeli, bizlere ve öğrencilere kaygılanmayın demek yeterli değil çocuklarımızın geleceği söz konusu ve kaygılanıyoruz. "Denetim eksik"İsmini vermek istemeyen 6. sınıf bir öğrenci velisi ise, "Sistemin yapısında bir sıkıntı yok. Sorun pratikte başlıyor, izletilmemesi gereken içerikler mevcut. Ayrıca bazı dersler montajlanmadan yayınlanmış. Denetimin az ve etkin olmadığı çok açık. Denetlemesi gereken iki büyük kurum MEB ve RTÜK varken ne yazık ki içerikler biraz sıkıntılı. Günde 40 dakika daha verimli geçirilebilirdi" dedi. |
(RT)
TIKLAYIN-Uzaktan Eğitim Başlıyor; Sisteme Erişim Nasıl Sağlanacak?
TIKLAYIN-Selçuk: Uzaktan Eğitim Dersleri 20 Dakika Olacak
TIKLAYIN-Bir Haftalık Aranın Ardından 'Uzaktan Eğitim' Başladı