Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Ankara İl Müdürlüğü’nde sosyolog olarak görev yapan ve 22 Kasım 2016’da 677 sayılı KHK’yle kamu görevinden ihraç edilen Veli Saçılık'ın bankadaki parasına el konuldu.
Saçılık, kamu görevinden çıkarılmasının ardından aylarca Ankara Yüksel Caddesi’nde eylem yapmış, bu eylemler nedeniyle kendisine para cezaları kesilmişti.
Verilen cezalar nedeniyle konulan haciz işlemine ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yapan Saçılık, şu mesajları paylaştı:
“KHK ile ihraç edilmemi protesto ettiğim için polisin yazdığı para cezaları sonucunda şuan banka hesabıma haciz konuldu. Sendikanın yatırdığı destek avansı ve kooperatifimize gelen ödemenin bulunduğu hesap sıfırlandı.
“‘Ağaç kökü yesinler’ dediler ve uygulamaya geçtiler. Bunun dışında kooperatife gönderilen ödemeye de haciz konuldu. Ağaç kökü yemem için bütün koşullar hazır artık.”
Veli Saçılık hakkında
Saçılık, bildiri dağıttığı gerekçesiyle gözaltına alınmış ve örgüt üyeliği suçlamasıyla 1995’te tutuklanmıştı. İki buçuk ay tutuklu kalan Saçılık daha sonra serbest bırakıldı ancak cezasının kesinleşmesi üstüne 1998’de yeniden tutuklandı.
19 Aralık Katliamı öncesi 5 Temmuz 2000’de Burdur Cezaevi’ne yapılan operasyonda koğuşa dozerle girildi, dozer Saçılık’ın kolunu kopardı. Kolu ertesi gün sokakta, bir köpeğin ağzında bulundu.
Saçılık’a “isyan ettiği” gerekçesiyle dava açıldı.
Cezası tamamlandıktan sonra kopan kolu için tazminat davası açan Saçılık Antalya 1. İdare Mahkemesi’nin 2005 yılında verdiği kararla yaklaşık 250 bin lira maddi ve manevi tazminat aldı.
Karara Adalet Bakanlığı itiraz etti. Danıştay 10. Dairesi’nde görülen dava 26 Haziran 2013’te sonuçlandı.
Danıştay kopan kolu ve uğradığı işkence nedeniyle Antalya 1. İdare Mahkemesi’nin verdiği kararı iptal etti ve faizleriyle birlikte Veli Saçılık’tan yaklaşık 700 bin lirayı geri vermesini istedi. İptalin gerekçesi, Saçılık’ın jandarmaya taş atarak karşı koymasıydı.
AİHM süreci
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 5 Temmuz 2000'de Burdur Cezaevi olayları sırasında zarar gören 24 kişinin açtığı davayı 5 Temmuz 2011’de sonuçlandırdı.
"Veli Saçılık davası" diye bilinen ve 24 kişinin başvurusuyla açılan davayı karara bağlayan mahkeme, Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 3. maddesini ihlal ettiğine karar verdi.
AİHM, Türkiye'yi 1 milyon 104 bin lira tazminat ödemeye mahkum etti.
Saçılık’ın İçişleri ve Adalet bakanlıklarına açtığı dava sonucunda kazandığı tazminatla ilgili de AİHM 14 Nisan 2015’te karar verdi, “Türkiye, Saçılık’a ödenen tazminatı geri isteyemez” dedi.
İçişleri Bakanlığı ise tazminatı, faiziyle birlikte 240 bin 320 TL olarak üç gün içinde geri ödenmesi için Kasım 2015’te icra işlemi başlatmıştı.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Ankara İl Müdürlüğü’nde sosyolog olarak çalışan Saçılık, 22 Kasım 2016’da Resmi Gazete'de yayımlanan 677 sayılı KHK’yle meslekten ihraç edildi. Aynı KHK’yle Saçılık’ın yanı sıra 15 bin 725 kişi daha meslekten ihraç edilmiş, 375 dernek ve 9 basın yayın kuruluşu kapatılmıştı. (EKN)