Sabah gazetesinde yayımlanan "Solcular Kapıştı" başlıklı yazıyla ilgili olarak, gazetecilik kuralları açısından bazı noktalara değinmekte yarar görüyoruz.
Haberde adları geçen Yavuz Önen, Nadire Mater ve Ertuğrul Kürkçü'yü gazeteci Şirin Dilek Acun aradı.
Haber, Veli Özdemir imzasıyla yayımlandı.
Kural: Gazeteci aradığı kişiye adını soyadını tam olarak söyler. Kendisinden daha "üst" birinin adına görüşüyorsa bunu konuştuğu kişiye bildirir.
Haberde , temel sorulara yanıt verecek bilgilere yer verilmiyor: Bağımsız İletişim Ağı (BİA) nedir? Proje ne demektir? Avrupa Birliği (AB) projeleri nasıl yapılır? AB projeleri bütçesi nasıl düzenlenir? Ödeme takvimi ve koşulları nasıldır? Haberde sözü edilen 770 bin Euro ödenmiş mi? BİA projesi nasıl uygulanıyor?
Haberin öteki temel taşları nerede?
Kural: Gazeteci bir haber için öncelikle bilgi toplayarak işe koyulur. Haber bütün gerekli ve doğru bilgileri içeriyorsa haberdir, gerçeği yansıtmış demektir. Aksi takdirde, haber eksik demektir.
Haber, esas olarak "proje çalınması" iddiasıyla ilgili olmakla birlikte, çalındığı iddia edilen projeyle ilgili temel bilgileri içermiyor. Örneğin, Varlık Özmenek'in iki gün üst üste iddialarını yazması üzerine, 16 imzalı "düzeltme"ye yer vermiyor.
Kural: Bir tarafı yok sayarak, yapılan haber yanlı haberdir . Eksik ve yanlı haber, ister istemez gerçeği yansıtmaz. Bu tür haberler, habercilikte, ne yazık ki, "yalan haber" kategorisine giriyor.
"Geniş" olduğu iddia edilen tartışmanın genişliği nerede?
"Sol çevrelerde geniş bir tartışma yarattı" denirse, tartışmanın nasıl yürüdüğü anlatılır, bu çevrelerden görüşler yer verilir.
Örneğin, Sabah haberinde adı geçen, İhsan Karababa, (haberde yazıldığı gibi) dönemin TMMOB Genel Sekreteri değil, yönetim kurulu üyesidir .
Kaldı ki, Karababa, "iki proje birbirinin aynı" demediğini hem Veli Özdemir'e hem de BİA'ya yazılı olarak gönderdi.
Hangisi doğru?
Haberin başında, "Nadire Mater, BİA projesini TMMOB'den aldık" derken, haberin ortalarında, Nadire Mater, "TMMOB bir medya projesi yapalım diye bize geldi" diyor. Hangisi doğru?
Haberin imzacısı ve de yaratıcısı görülen Veli Özdemir haberde yer alan kişilerle konuşmadığına göre, aslında haberini en azından tek başına yapmadı. Şirin Dilek Acun ise "onca çalıştığı" haberinde imzasını göremedi.
Son olarak, haberin yazımının da, dil açısından hayli sorunlu olduğuna işaret etmek gerekiyor.
Kısaca, Sabah gazetesinde çıkan habere, dil, içerik, yaklaşım, haberin toplanması ve değerlendirilmesi ve tabii ki başlık açısından bakıldığında; Bağımsız İletişim Ağı (BİA) projesinin ne kadar yerinde ve gerçek gazetecilik ihtiyacına yanıt arayan bir proje olduğu bir kez daha ortaya çıkıyor. Teşekkürler. (NM)