Fotoğraf: AA
Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der), "Salgında Yüz Yüze Eğitimde 2'nci Hafta" başlıklı raporunu açıkladı.
Yüz yüze eğitimin başladığı 6 Eylül'den bu yana en az 611 sınıfın karantinaya alındığını belirten Veli-Der, her gün, her saat yeni vaka ve karantina haberlerinin geldiğine dikkat çekti:
"Yeterli önlemlerin alınmamasından kaynaklı, bu koşulların düzeltilmediği ortamda okulların açık tutulamayacağı herkesin bildiği bir gerçektir. Ve bu gerçeklikten uzaklaşarak, okulları hiçbir önlem almadan açtınız. Salgında çocuklarımızın, biz velilerin ve eğitim emekçilerinin sağlığını bir kez daha riske attınız. Yaşanılan her vakadan, her karantinadan siz sorumlusunuz."
Veli-Der, Ordu Aybastı Fen Lisesi'nin bütün sınıfları karantinaya alındığı için okulun fiili olarak kapatıldığını ifade etti.
"Okullarda yeterli sayıda görevli yok"
Okulların büyük çoğunluğunda yeterli temizlik ve güvenlik görevlisi olmadığını belirten Veli-Der, pansiyonlu okullarda da gerekli önlemlerin alınmaması sonucu vakaların arttığı ifade etti.
"15 bin öğretmenin ataması bir an önce yapılmalı"
Millî Eğitim Bakanlığı'nın verilerine göre 170 bin öğretmen açığı olmasına karşın 15 bin öğretmenin atanacağını belirten Veli-Der, 2022 atamalarının şu anda göreve başlatılacakmış gibi algı yarattığını savunarak şöyle dedi:
"Milli Eğitim Bakanlığı'nın 6 Eylül' de ücretli öğretmen görevlendirmesi duyurusunun yapılması bile, öğretmen atama ihtiyacının ne denli acil ve önemli olduğunun önemli bir kanıtıdır. 15 bin öğretmen atamasının Şubat ayında değil, bir an önce yapılarak, öğretmenler göreve başlatılmalıdır. Ücretli, sözleşmeli değil, kadrolu ve yeterli sayıda öğretmen ataması acilen yapılmalıdır."
"Örgün eğitimden kopuş hızlanıyor"
Yüz yüze eğitimin başlamasıyla okullardan gelen bilgiler ve açıklanan raporlara göre okul terkinin attığını aktaran Veli-Der, Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2020-2021 istatistiklerine göre en az 155 bin 938 öğrencinin örgün eğitim dışına çıktığını belirtti. Gerçek tablonun çok daha vahim olduğunu öne süren Veli-Der şöyle dedi:
"Diyarbakır-Eğil'de bir okulda 205 öğrenci örgün eğitimde kayıtlı görünüyorken, yalnızca 140 öğrenci okula devam etmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı, 6 Eylül'den bugüne, yüz yüze eğitime devam etmeyen çocuklara ilişkin, güncel verileri bir an önce açıklamalı, örgün eğitime devam etmeyen çocuklarımızın durumu araştırılmalı, ihtiyacı olan çocuklarımıza maddi destek sağlanmalı, örgün eğitimden kopuşla ilgili önlemler bir an önce alınmalıdır."
Kalabalık okul ve sınıflar
Kalabalık okullar ve sınıflarda eğitimin devam ettiğini hatırlatan Veli-Der, "Milli Eğitim Bakanlığı, hiçbir önlem almadan, tam zamanlı tüm kademelerde, yüz yüze eğitimi başlattı. Yüz yüze eğitim 30-40-50-60 kişilik sınıflarda, fiziki mesafe mümkün olmadan sürdürülüyor. Bu koşullarda okullarda salgın yayılımı, daha da artacak" dedi.
"Eğitimde eşitsizlik derinleşiyor"
Salgınla birlikte, özel okullar ile kamu okulları arasındaki eşitsizliğin hem eğitim hem de sağlık hakkı açısından daha da derinleştiğinin altını çizen Veli-Der, Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2020-2021 istatistiklerine göre özel okullarda derslik başına düşen öğrenci sayısı 9,4 iken, kamu okullarında bu sayının 26 olduğunu aktardı.
Öneriler
Veli Der'in, 20 Eylül Pazartesi gününden itibaren yapılmasını talep ettiği öneriler ise:
- Okullardaki sınıf mevcutları seyreltilmelidir. Ek derslik sağlanmalıdır. Ders saati sayısı, ders süreleri, okulda bulunan süre azaltılmalıdır. Gerekli yerlerde ikili eğitime acilen geçilmelidir.
- Öğretmenler ekonomik olarak desteklenmelidir. Ek ders ücreti artırımlı ve ödenmeli, yapılacak bir düzenleme ile 30 saatin üzerinde görevlendirmelerde, her ders saati için ücret en az yüzde 100 artırılmalıdır. Gerekli yerlerde seyreltilmiş ve aşamalı eğitim tekrar hayata geçirilmelidir.
- Tüm öğrenciler ve öğretmenler için yüz yüze eğitim süresince toplu ulaşım ücretsiz sağlanmalıdır.
- Aşı, hijyen, havalandırma, fiziki mesafe tüm önlemler, bütünlüklü olarak hayata geçirilmelidir.
- Özel okullarda 12 bin 535 öğretmen yasağa rağmen işten çıkarıldı. Milli Eğitim Bakanlığı, tüm eğitim emekçilerinin haklarını korumak için gereğini yapmalıdır.
- Salgında çocuklarımız, biz veliler, öğretmenler, okul idarecileri ve tüm eğitim emekçileri, okullarda sağlık riskiyle ve sorunlarla baş başa bırakılmıştır. Şeffaf bilgi edinme hakkı, hepimizin en temel hakkıdır. Hiç gecikmeden il il, okul okul, karantinaya alınan okulların, pozitif (+) tanısı konulan öğrencilerin, eğitim emekçilerinin sayısını Milli Eğitim Bakanlığı acilen açıklamalı ve gerekli önlemleri almalıdır. (KÖ)