Dünya Vegan Günü, hayvan hak ve özgürlüklerine dair toplumsal farkındalık yaratmak, vegan felsefenin ve yaşam tarzının hayvanların, insanların ve gezegenin iyiliği için yaygın bir şekilde benimsenmesini sağlamak için 1994’ten bu yana her yıl 1 Kasım'da kutlanıyor.
Dünyanın dört bir yanında seminerler, sergiler, vegan tadımlar, halka açık tartışmalar ve atölye çalışmaları ile kutlanan Dünya Vegan Günü, veganlığın etik, erişilebilir ve sağlıklı bir yaşam tarzı olduğunu geniş kitlelere aktarmak ve veganlığa dair yerleşmiş önyargıları ortadan kaldırmak için düzenleniyor.
TVD 1 Kasım online etkinliği
Türkiye Vegan Derneği’nin (TVD) her yıl yüz yüze düzenlediği Dünya Vegan Günü etkinliği bu yıl yeni tip koronavirüs pandemisi nedeniyle derneğin Instagram canlı yayınlarına taşınıyor.
Dünya Vegan Günü’nde ve Kasım ayı boyunca #NedenVeganım etiketinde buluşma çağrısı yapan TVD, 1 Kasım Pazar saat 14.00’ten 22.00’ye kadar belirli aralıklarla Instagram hesabı üzerinden yapılacak canlı yayınlara vegan aktivistleri, tıp doktorlarını, gazetecileri, sanatçıları ve hukukçuları konuk ediyor.
Detaylar
* Programın 14.00’te başlayacak ilk bölümünde, farklı mecralarda etik veganlığı anlatmaya çalışan, farklı yöntemlerle vegan aktivizmi yapan ve vegan yaşama geçenler ile geçmeyi isteyenlerin hayatını kolaylaştıran isimlere yer verecek: Işıl Karaelmas (Radyo Programcısı - Türlerin Yaşam Hakkı), Sevgi Günay Ünsal (Simply Vegan Antalya), Av. Başak Deniz (Avukat & Veganolurken) ve Onur Tekşen (Psikolojik Danışman & Vegan Aktivist).
* Programın 16.00’da başlayacak ikinci bölümü ise, sanat ve hukuk yoluyla hayvan hakları ve veganlık hakkında farkındalık oluşturmaya ve mücadeleyi büyütmeye çalışan isimlerden oluşacak: Aslı Alpar (Çizer & Vegan Aktivist) ve Av. Barış Karlı (Avukat & Hayvanlara Adalet Derneği).
* Programın üçüncü ve son bölümünde de bitki temelli beslenmenin ve vegan yaşamın sağlık, beslenme ve sportif performans açısından bilim camiasınca kanıtlanmış faydalarına değinilecek. Veganlığı ve sporculuğuyla tanınan gazeteci Nevşin Mengü’nün 21.00’de konuk olacağı canlı yayın öncesinde Deneye Hayır Derneği’nden İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Oğuzcan Kınıkoğlu ile dünya çapında gittikçe yaygınlaşan ve hayvan deneylerine son verebilecek bilimsel alternatif metotlar da paylaşılacak.
Vegan oluşumların diğer etkinlikleri
Online
- Üniversitelerin vegan topluluklarının katılımıyla Zoom uygulaması üzerinden "Kampüste Vegan Aktivizm"
- İki farklı kuşağa mensup bir iklim akvistini ve bir hayvan hakları aktivistini veganlık ortak paydasında buluşturan canlı yayın
- YouTube’da Hayvan Hakları ve Veganlık Günleri
Yüz yüze
- Ankara Terra’da vegan kokoreç ve sushi tadım etkinliği
- Ankara Tünel Vegan Pub’da sohbet ve film gösterimi
- Ankara Kurtuluş Parkı’nda vegan piknik
- Bursa Şebnem Parkı’nda basın açıklaması, deneyim aktarımı ve sohbet etkinliği
- Samsun’da kahvaltı, tartışma atölyesi, Veganım Soru Sorabilirsin etkinliği ve basın açıklaması
- Antalya Pumpkin Cafe’de Dünya Vegan Günü Partisi
Veganlık nedir?Zaman zaman vejetaryenlik ile karıştırılan veganlık (veganizm) yalnızca bir beslenme biçimi değil. Aynı zamanda insan-hayvan-doğa ilişkisini özgürlük, adalet ve eşitlik temelli konumlandıran, güçlü bir felsefi altyapısı olan bir kavram ve yaşam biçimidir:
Hayvan özgürlüğünü ve özgürleşmesini temel alan etik vegan felsefeyi ve yaşam tarzını benimseyenler; insanmerkezci ve faydacı yaklaşımlara karşı çıkarak tamamen bitki/meyve bazlı bir diyet ile beslenmeyi, hayvan bazlı veya hayvanlar üzerinde test edilmiş herhangi bir malzeme/ürün kullanmamayı ve hayvanat bahçeleri, hayvanlı sirkler, yunus parkları/tematik akvaryumlar gibi hayvanların tutsak ve istismar edildiği her türlü eğlence biçimini reddetmeyi, insan dışı hayvanlara yönelik ahlaki bir yükümlülük olarak görür. |
(TP)