Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin (Mekteb-i Mülkiye) kuruluşunun 160’ncı yılını kutlamak üzere dün verilen resepsiyonda Vefik Kitapçıgil Kamu Hizmeti Ödülü, gıda mühendisi, bianet yazarı Doç. Dr. Bülent Şık’a takdim edildi.
TIKLAYIN - Prof. Dr. Nusret Fişek Halk Sağlığı Ödülü Bülent Şık ve Kayıhan Pala'nın
"Kamusal hayatı savunmaktan vazgeçmeyiz"
Bülent Şık, törende yaptığı konuşmada şunları söyledi:
"Ülkemizin bu köklü ve saygın kurumunun 160. kuruluş yıldönümünü yürekten ama biraz buruklukla kutluyorum. Burukluğum son bir kaç yılda çok sayıda hoca, araştırma görevlisi, lisansüstü ve doktora öğrencisinin Mülkiye'den uzaklaştırılmış olmasından kaynaklanıyor. Atıldılar demeye dilim varmadığı için uzaklaştırıldılar dedim...
"Adalet, sağlık, eğitim, ekoloji gibi bir toplumun geleceğini yakından ilgilendiren konulardaki sorunlara kamu refahını gözeterek çözümler üretmekle mükellef kurumların işlevsiz kılındığı, yıkıma uğratıldığı bir dönemdeyiz. Ülkemizde zaten cılız olan kamusal hayat tarumar edildi.
"İş başındaki siyasal iktidarın sorumlu olduğu bu yıkımdan Mülkiye de payını aldı. Ancak Mülkiye'nin temsil ettiği değerleri bu kurumdan uzaklaştırılmış olsalar da bıkmadan dile getirmeye devam eden hocalar, öğrenciler yine de var.
"Toplumsal hayatın sorunlarını iş edilenlerle dert edinenler arasındaki farkı bir kez daha gördük... Ülkemizde geçmişte görülmemiş ölçüde bir ekolojik yıkıma yol açan, kamuyu bir arada tutan bütün kurumları ve hukuki gelenekleri yerle bir eden, hayatı bütün veçheleri ile güvencesiz kılan siyasal iktidara yönelik karşı çıkışlar, itirazlar hala var ve her zaman da olacaktır.
"Politik çaresizlik duygusunu besleyen söylem ve icraatlara rağmen içinde olduğumuz sıkışmışlık halinin geçici olduğunu düşünüyorum.
"Bu konuda çok şey söylenebilir ama ben üzerinde konuşabileceğim iki konuya değineceğim: İklim krizi ve olumsuz etkileri gün be gün derinleşen çevre kirliliği. Her iki toplumsal sorun da kamuyu, kamusal hayatı, sosyal devleti yeniden tartışmak, ne kadar arındırılmış olsa da kamu refahı fikrini yeniden canlandırmak için bir imkân ama belki daha doğru bir adlandırma ile bir zorunluluk koyuyor önümüze.
"Zorunluluk çünkü bu tartışmayı yapamaz ve toplumsal hayatı kamu refahını ilke edinen bir tarzda yeniden örgütleyemezsek sonumuz gerçekten bir felaket olacak. Dolayısıyla bu zorunluluğu politika yapmaya bir davet olarak görmeliyiz. Kamuyu, kamusal hayatı savunmaktan vazgeçemeyiz.
Bu ödülü, hayatları boyunca dürüst ve onurlu birer kamu emekçisi olan sevgili annem ve rahmetli babama ithaf ediyorum. Bize rehber oldular, öncelikle onların hakkı bu ödül."
Ödülün gerekçesi
Ödülün gerekçesi şöyle açıklandı: “Kamu kurumlarının insan sağlığını tehdit eden unsurları tespit etme, bu tehlikelere karşı tedbir alma ve halkı uyarma zorunluluğu yasalarla belirlenmiştir. Ülkemizde ise bu sorumluluğu taşıyan kamu kurumları ve bu kurumların yetkililerinin insan sağlığını tehdit eden bu unsurları kamuyla paylaşmadıklarını, önleyici tedbirleri almadıklarını, insan sağlığını tehlikeye attıklarını yaptığınız araştırma sonuçlarından öğrenmiş bulunmaktayız.
Yaptığınız bilimsel araştırmalar sonucu halk sağlığını tehdit eden çevresel etkileri kamuya açıklayarak insanları bilgilendirmeniz çok önemli bir kamu hizmetidir. Ancak bu hizmetiniz nedeniyle yargılanmanız, cezalandırılmak istenmeniz ülkemiz ve insanlık adına utanılacak bir durumdur.
Mülkiyeliler Birliği İstanbul Şubesi olarak verdiğimiz Vefik Kitapçıgil Kamu Hizmeti Ödülü’nün on beşincisi için yapılan Değerlendirme Kurulu toplantısında, “Toplum yararı ve halk sağlığı konusunda gösterdiğiniz ilkeli ve mücadeleci bilimsel tavrınız nedeni ile” 2019 yılı Vefik Kitapçıgil Kamu Hizmet Ödülü’ne sizi layık görmüştür.”
Vefik Kitapçıgil hakkında
Bürokrat. Araştırmacı, yazar
1940 yılında Siyasal Bilgiler Okulu'ndan (Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi) mezun oldu. Fransa’da köycülük ve belediyecilik stajı (1948-49) yaptı Paris Sorbonne Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden de muadelet (eşitlik, denklik) diploması aldı.
Bafra, Çarşamba, Terme, Alaçam, Ayancık, Üsküdar kaymakamlıkları; Burdur, Denizli, Elazığ, Manisa, Muş, Sivas ve Tekirdağ valilikleri yaptı.
1982 Anayasası'nı hazırlayan Danışma Meclisi'nde 15 Ekim 1981 - 6 Aralık 1983 tarihleri arasında Manisa üyesi olarak görev aldı. 10 Haziran 2000’da yaşamını yitirdi. Mirasını Mülkiyeliler Birliği Vakfı’na bağışlayan Ahmet Vek Kitapçıgil’in adına, vasiyeti gereği olarak her yıl, Mülkiyeliler Birliği İstanbul Şubesi tarafından bir “Vali Vek Kitapçıgil Kamu Yönetimi Ödülü” veriliyor.
Erzurum ve Civarı (1941), İbrahim Edhem Aykut: Hayatı ve Hatıraları (Samsun, 1942), Tarihî Su Tesisleri: Bentler Kemerler (Konya, 1946) isimli araştırmaları ve Erzurum’u Anarken (1948), Vali Kitapçıgil’in Anıları (1993) isimli anı kitabı bulunuyor. (DB)