Koronavirüs Bilim Kurulu bugün Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında video konferans yöntemiyle toplanacak.
Bakanlığın son tablosuna göre, önceki gün COVID-19 nedeniyle 309 kişi yaşamını yitirdi. Böylece pandemi sürecinde günlük ölüm sayısı, 6 Mayıs 2021 tarihinden bu yana ilk kez 300’ün üzerine çıktı.
Sağlık Bakanlığının son günlük tablosuna göre, 73-76 bin bandına düşen yeni vaka sayısı da yeniden 94 bin 730’a yükseldi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da vefat sayılarının artışına dair “Omicron kaynaklı vakaların genelde hafif seyretmesi, geri kalan her şeyin iyi gittiği anlamına gelmiyor. Öncelikle vefat sayılarının yüksek olduğunu unutmayalım” açıklamasını yapmıştı.
Bilim Kurulu toplantısı sonrası yazılı açıklama yapılacak.
“Hiç soğuk algınlığına benzemiyor”
Doktorlar, Bakan Koca’nın daha önce yaptığı pandeminin bitişine dair açıklamalarına tepkili.
Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Kıvanç Şerefhanoğlu, Twitter’dan “Pandemi bitmiş! 309 kişi hayatını kaybetti. Ölüm seyrine bakınca salgın bitmiş demek mümkün değil. Vaka sayısı test yapılmadığı için düşüyor” diye yazdı.
Prof. Dr. Güner Sönmez de “Bugün Covid nedeniyle tam 309 kişi hayatını kaybetti. Hiç soğuk algınlığına benzemiyor! Aşılama ise durdu sayılır. Üzgünüm ama durum iç açıcı değil” dedi.
TIKLAYIN - “Omicron-hafif hastalık düşüncesi hatalı”
Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi ve TTB Pandemi Çalışma Grubu da hastaların önemli bölümünün son altı ayda kaybedildiğine dikkat çekti:
“Omicron varyantının daha hafif hastalık beklentisiyle eşleştirilmesi, yaşanan sürecin yıkıcı etkilerini belirginleştirme tehlikesini barındırıyor. Özellikle kırılgan gruplarda, aşısız/hatırlatıcı dozu eksik, yetersiz koruyuculuk sürecine girmiş, ileri yaşta, bağışıklığı baskılanmış hastalıkları olanlar varyanttan bağımsız olarak ağır hastalık, hastaneye yatış ve ölüm riskiyle yüzleşiyor.”
Varyanta göre izolasyon süresi
Sağlık Bakanlığı, Temaslı Takibi, Salgın Yönetimi, Evde Hasta İzlemi ve Filyasyon rehberini güncelledi.
Yeni düzenlemeyle, en az iki doz aşısını yaptırmış veya son 6 ay içerisinde COVID-19 geçirmiş kişiler, pozitif biriyle temas ettiğinde, HES kodu riskli görünmeyecek ancak Vaka Takip Modülü'ne temaslı olarak kaydedilecekler.
Herhangi bir semptom gelişmesi durumunda ise aynı gün sağlık kurumuna başvurarak PCR testi yaptıracaklar. Semptom gelişmezse temasının 5. gününde PCR testi yaptırma zorunluluğu olacak. PCR testi yaptırmazsa 6. gün HES kodu riskli hale gelecek ve kişi karantinaya alınacak.
PCR testinin pozitif çıkması durumunda Sağlık Bakanlığı rehberine uygun izolasyon koşullarında takip edilecek.
Testi negatif çıkarsa, sistemdeki kaydı 6. günde sonlandırılacak, izolasyona alınmayacak ve HES kodu riskli duruma gelmeyecek.
Dünya Sağlık Örgütünce "endişe verici varyant" olarak tanımlanan "Beta", "Gama" ve "Delta" ile Sağlık Bakanlığınca "tehdit edici varyant" olarak tanımlanan varyantların saptanması durumunda izolasyon süresi 14 gün olacak. (AS)