Diyarbakır'da 5 Temmuz 1991'de JIİTEM tarafından kaçırılıp öldürülen Halkın Emek Partisi (HEP) Diyarbakır İl Başkanı Vedat Aydın mezarı başında anıldı.
Anmaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır İl Örgütü, Aydın’ın ailesi, HDP Diyarbakır milletvekilleri İmam Taşçıer ve Dersim Dağ, İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MEBYA-DER) yöneticileri katıldı.
Saygı duruşuyla başlayan anmada konuşan HDP İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan, "Bu topraklardaki zulüm, adaletsizlik hâlâ devam ediyor. Vedat Aydın ve arkadaşları rahat uyusunlar. Bu miras milyonlarla devam ediyor. Barış ve özgürlüğü getirmeyene kadar durmayacağız.
"Bu topraklardaki zulüm, adaletsizlik halen devam ediyor. Vedat Aydın ve arkadaşları rahat uyusunlar. Bu miras milyonlarla devam ediyor. Onlara layık olacağız. Onurlu bir barışı onlara hediye edeceğiz. Yaşamını yitirenleri saygıyla anıyoruz" dedi.
TIKLAYIN-Vedat Aydın'ın Cenazesini Anlatıyorlar
Vedat Aydın’ın kardeşi Veysi Aydın ise, şunları söyledi: "Yalnızca Vedat Aydın değil, tarihte Kürtlerin hakkı için kim mücadele içinde ise hedef oldu. Kürt sorunu tarihi bir sorundur ve dünyaya mal oldu. Bu sorun bu şekliyle çözülmez. Bu sorun barış görüşmeleri ve diyalogla bu sorun çözülmeli.
"Kürtler amacına ulaşana dek mücadele edecek. Kürt sorunu konuşulabilir ve barış sağlanabilir. Artık coğrafyanın talan edilmesine, kanın dökülmesine gerek yok. Kürtler haklarını savunmaya devam ediyor. Bu uğurda bedel eden şehitlerimizi anıyorum. Kürtler kendilerini örgütleyerek büyütmelidir.”
Anma, mezarlığa karanfil bırakılmasıyla sona erdi.
TIKLAYIN-"Vedat Aydın Kürtlerin zihninde aşınmayacak"
Vedat Aydın kimdir?
Vedat Aydın, 1953 yılında Diyarbakır'ın Bismil ilçesine bağlı Kürthacı köyünde dünyaya geldi. 1979′da Diyarbakır Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümü'nden mezun oldu. 12 Eylül askeri darbe döneminde tutuklanıp dört yıl hapis yattı.
Savaşın şiddetlenmesi ve halk üzerindeki baskıların artması üzerine bir grup Kürt aydını ile birlikte İnsan Hakları Derneği'ni kurmak için çalışma başlattı. 1990'da İHD Diyarbakır İl Başkanı oldu. 28 Ekim 1990'da İHD Genel Kurulu'nda konuşmasını Kürtçe yaptığı için tutuklandı. Duruşmada Türkçe konuşmayı reddetti, iki ay sonra beraat etti.
1991 yılı haziran ayında yapılan Halkın Emek Partisi (HEP) Diyarbakır İl Kongresi'nde başkanlığa seçilen Aydın, 5 Temmuz'da evinden gözaltına alındı, 7 Temmuz'da cesedi bulundu.
(RT)
TIKLAYIN-Şükran Aydın anlatıyor: "Bana asla siyah giyinmeyeceksin" dedi