Hıristiyan dünyasının bu kutsal olayı için düzenlenen tören Aziz Piyer Meydanına bakan büyük kilisede Papaların yönetiminde yapılıyor. Tören, büyük ekranlarla dışarı da yayınlanıyor, uluslararası basın ve ajansların izlemesine, isteyen ülkelere naklen yayın izni veriliyor.
Papa bu yılki mesajında çocukların eğitimine dikkat çekti ve çocukların başta pornografi olmak üzere taciz ve kötü muamele görmelerinin önlenmesi çağrısında bulundu.
"Kutsal Topraklar"a, yani Filistin'e barış gelmesi için dua eden Papa, Afrika'da yaşanan insani felaketlerden de bahsetti.
Benedikt, geçtiğimiz günlerde de "insanlığın homoseksüel ve transeksüel davranış biçimlerinden korunması gerektiğini" söyleyip, bu çabanın "en az yağmur ormanlarının korunması kadar önemli olduğunu" belirtmişti. Papa, “Kilise insanların kendilerine zarar vermelerini engellemeli. Bir tür insan ekolojisine de ihtiyaç var” demişti.
İsa'nın doğuşu
Bir diğer gelenek de Hazreti İsa’nın doğduğu ortamı yansıtan ve “presebio” denilen doğum ortamının tasviri. Her yıl Aziz Piyer meydanında insan boyutunda Hz. Meryem, Hz. Yusuf, üç Krallar ile doğumun gerçekleştiği mağaranın ısınmasını sağlayan inek, koyun, deve gibi hayvanlar kendi boyutlarında, bebek İsa saat 24’den sonra beşiği ile sergileniyor. Bu yıl "presebio"nun açılışını Devlet Sekreteri Kardinal T. Bertone duayla yaptı.
24 Aralık saat 24’de çok sesli bir koronun söylediği ilahilerle başlayan törene İtalyan üst düzey yöneticiler, kordiplomatik temsilcileri, unvanlarının rengi olan kırmızı renkli kepleri ile tüm kardinaller, siyah cüppe ve pembe renkli kemerleriyle piskoposlar katıldılar. Konukları kapıda Papanın Centilmenleri denilen ve hepsi birer tanınmış işadamı olan Katolik İtalyan erkekler karşıladı ve yerlerine kadar refakat ettiler.
Salonun arka tarafı ise halka açık olmakla birlikte bu yıl çok sıkı güvenlik önlemlerinin alındığı gözlendi. Papanın Centilmenleri bu tür törenlerde Papayı yalnız bırakmayıp ona hizmetlerini karşılıksız olarak sunmalarıyla tanınıyorlar. Törende erkek davetlilerden frak, kadın davetlilerden ise siyah elbise ve başa tül takılması isteniyor. Papanın kıyafeti ise beyaz cüppesinin üstüne altın rengi işlemeli bir kap ve ayin sırasında iki rahibin yardımıyla başına giydiği ayin kepinden oluşuyor. Papa salona girerken altın işlemeli koltuğu ve ayin sırasında diz çökeceği küçük taburesi önceden iki görevli tarafından getirildi.
Gelenekler
Papa’nın Makamı denilen ve aslında Vatikan’ın ruhani ismi olan Kutsal Makam (Holy See) Aziz Peter’den Papalara devr olunan tahtın adıdır. Aslında taht yüksek, 10 metrekarelik kare şeklindeki bir mekanın dört köşesinden çıkan muhteşem ahşap sütunların çevrelediği ve üstünde melek figürleri olan bir kısımdır. Tüm konuklar yerlerini aldıktan sonra salona önce XV. Yüzyıldan itibaren Papa’yı korumakla görevli İsviçreli askerler Michelangelo'nun tasarladığı renkli üniformaları devekuşu tüylü miğferleriyle gelerek yerlerini aldılar, daha sonra genç rahiplerin oluşturduğu mumlar ve tütsülerle refakat ettikleri Papa XVI. Benedik, salonu yavaş yavaş geçerek tahtına oturdu.
Azizlerden alıntılar yapılarak İspanyolca, İngilizce, Fransızca, Portekizce, Almanca, Hintçe ve Afrika dili Ewonda dilinde rahip olmayan Katolikler tarafından okunan dualardan sonra Papa ayini başlattı. Ayinde İsa’nın doğumu bir dakika kadar çalan çanlarla dünyaya ilan edildi. Bu olaya büyük saygı duyan Katolikler yere diz çökerek saygılarını ifade ettiler.
Kilise içindeki mekan milyonlarca çiçekle süslenmiş, meydan da ise doğum sahnesinin yanında Avusturya’nın bu yıl hediye ettiği çam ağacı ışıklarla bezenmişti.(PD/EÜ)