Türkiye'deki 12 Mart darbesinden bu yana Avrupa'da sürgünde yaşayan gazeteciler Doğan Özgüden ve İnci Tuğsavul Özgüden'in mücadelelerini ve yaşamlarını konu alan "Vatansız – Heimatlos" belgeseli, Antalya, Ankara, İzmir, Boston ve Paris’ten sonra 9 Haziran cuma günü Köln'de gösterildi.
Köln Büyükşehir Belediyesi Kültür Dairesi ve Çok Kültürlülük Forumu'nun desteğiyle bu gösteriyi düzenlenmiş olan Türkiye Almanya Kültür Forum adına sunuş konuşmasını yapan Osman Okan iki sürgün gazetecinin mücadelelerini gerek Türkiye'de, gerekse yurt dışında aralıksız sürdürerek gelecek kuşaklara da Türkiye demokratik direnişinin geçmişi ve bugünü üzerine önemli bir arşiv oluşturduklarını vurguladı.
İnci Tuğsavul ve Doğan Özgüden'in sürgündeki mücadelelerinin ilkeleri, özellikle de enternasyonmal dayanışmacı yanı üzerine açıklamalar yaparak soruları yanıtlamalarından sonra Esra Yıldız da "Vatansız"ı gerçekleştirme nedenleri ve süreci üzerine bilgi verdi.
Alman Gazeteciler Birliği (DJV) Başkanı gazeteci yazar Frank Überal, Türkiyeli iki meslektaşını ülkelerinin demokratikleşmesi için verdikleri mücadeleden dolayı kutladı, Türkiye'de halen çok sayıda gazeteci, yazar ve siyaset insanının zindanlarda tutulduğunu hatırlatarak, Türkiye halklarının haklı mücadelesiyle dayanışmayı sürdürme kararlılığını vurguladı.
Sürgün yazarlardan mesaj: Özgür yarınlar için mücadeleye devam
Toplantıya, sürgün yazarlardan Engin Erkiner de katılarak Avrupa Sürgünler Meclisi adına şu mesajı iletti:
"52 yıllık sürgün yaşamlarında, boyun eğmeden inatla ve dirençle, insan hakları, özgürlük, adalet, tam hak eşitliği, halklar arası kardeşlik ve sömürüsüz, baskısız, özgür bir dünyanın yaratılması mücadelesine aralıksız katkı ve emek katan, üreten dostlarımız, yoldaşlarımız Doğan Özgüden ve İnci Tuğsavul'u sevgi ve saygıyla selamlıyoruz.
"12 Mart 1971 askeri darbesi sonrasında Türkiye’yi terk etmek zorunda kalan ve 1982’de Türk vatandaşlığından çıkarılan muhalif gazeteciler Doğan Özgüden ve İnci Tuğsavul Özgüden’in hikâyesini ve yaşamlarını belgesel bir çalışmaya dönüştüren ve gelecek nesillere aktarmaya yönelik kalıcı, tarihsel bir doküman oluşturan Esra Yıldız'a ve bu filmi Köln'de gösterime sunma etkinliği düzenleyen Osman Okkan, Frank Überall başta olmak üzere emek veren tüm herkese, katılarak izleyenlere teşekkür ediyoruz.
"Sürgünlüğün son bulması, sürgünlerin özgürce ülkelerine geri dönme koşullarının oluşması ve özgür yarınlar için mücadeleye devam çağrısıyla...."
(EMK)