Kentsel dönüşüm yasası olarak bilinen "Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun Tasarısı" Meclis Genel Kurulu gündemine alındı.
Tasarıyı hazırlayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, amaçlarının risk taşıyan binaları Türkiye'nin şehirlerinden, kasaba ve köylerinden söküp atmak olduğunu söyledi.
"Bakanlığımız, binaların sağlamlığını kontrol etmesi için teknik heyete lisans verecek. Bu heyet yetkili olacak. Vatandaşa, 'Bu teknik ekibe binanı kontrol ettir' diyeceğiz. Binanın sağlam olmadığı ortaya çıkarsa vatandaşa, 'Bu binayı yık' diyeceğiz ve belli bir süre vereceğiz.
"Bina yıkıldığı zaman içinde kiracı varsa ona kira yardımı vereceğiz. Hak sahibi varsa ve maddi durumu müsait değilse ona da ev alması için kredi imkanı sağlayacağız. Vatandaştan, binasını yıkıp orayı boş arsa haline getirmesini isteyeceğiz.
"Vatandaşa, 'binanı yıkmazsan biz yıkacağız' uyarısında bulunacağız. Halen yıkmama konusunda ısrar ederse vali ve kaymakamların kontrolü altında belediye veya TOKİ marifetiyle bu binaların tahliye edilip yıkımını sağlayacağız."
"Tek imar otoritesi TOKİ ve Başbakanlık olacak"
TMMOB'a bağlı Mimarlar Odası yasa tasarıyı, Meclis önünde protesto ederek "afete karşı önlem" gerekçesi altında düzenlenen tasarının ülkenin tamamını "riskli alan" ilan etme olanağını sağlayarak, TOKİ'yi ve Başbakanlığı "tek imar otoritesi" yapmayı hedeflediğini söyledi.
Açıklamada tasarının neler getireceği şöyle özetlendi:
* Tasarı, imar ve çevre alanında yürürlükte bulunan tüm yasaları "uygulanmayacak mevzuat" kılarak, tüm yeni yapılaşma ve kentsel dönüşüm uygulamalarına ait temel kararları Başbakanlık-TOKİ İdaresi'ne bağlıyor.
* Böylece yerel yönetimler, ilgili kurumlar ve toplum katılımı devre dışı bırakılıyor.
"Bilimsel katkı olmadan heryer riskli alan olabilir"
* Tasarıya göre, "Bakanlar Kurulunca belirlenecek rezerv alanlar" ve hiçbir bilimsel katılım olmadan saptanabilecek "riskli alanlar" ülkenin her yerinde keyfi olarak ilan edilebiliyor.
* Aynı hukuk ve etik dışı yaklaşım "riskli yapı" tanımında yinelenmekte, teknik ve bilimsel katılımın olmadığı saptamalarla TOKİ'nin dilediği yapıya el koyabilmesi olanağı sağlanıyor.
* Belediyeler "riskli yapıları" verilen sürelerde belirlemediği takdirde bunu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı "resen" yapacak.
"Doğal, kültürel alanlara da yapılaşmanın önü açılıyor"
* Bu sayede yeni emlak rantı alanlarına dönüştürülmek üzere el konulan yapıların zorla tahliye işlemleri ile yıkılmalarında tüm yasal engeller kaldırılıyor.
* Ülkenin doğal, kültürel ve çevre değerlerinin korunmasını öngören yasaların da devre dışı bırakılmasıyla aynı değerlerin yok olmasına neden olacak yapılaşmaların önü açılıyor.
Mimarlar Odası, tüm milletvekillerini "Tasarı"yı reddetmeleri ve "Tasarı"nın geri çekilmesi için çaba göstermeye davet etti. (NV)
* Mimarlar Odası'nın tasarı ile ilgili raporuna ulaşmak için tıklayınız.
* Tasarıyla ilgili "Evinize El Koyarlar, İtiraz Edemezsiniz" haberi için tıklayınız.