Lozan Barış Antlaşması uyarınca azınlık statüsünde sayılan cemaat mensupları tarafından yayımlanan gazeteler, resmi ilan yayımlayabilecek.
Ekonomik sıkıntılar nedeniyle geçtiğimiz yaz kapanması gündeme gelen Rumca yayın yapan Apoyevmatini gazetesinin sahibi Mihail Vasiliadis, alınan kararı son derece olumlu bulduğunu söyledi.
Gazetelerin resmi ilan yayınlayabilmesi için vergi ve sigorta prim borcunun olmaması gerekiyor. Bu şarta uyan gazeteler yazılı olan Basın İlan Kurumu'na başvurmaları durumunda gelecek onayın ardından resmi ilan alabilecekler.
"Sosyal medya sayesinde devlet haberdar oldu"
Mihail Vasiliadis, resmi ilanların azınlık gazeteleri için son derece önemli olduğu görüşünde. Vasiliadis, 86 yıllık Apoyevmatini'nin kapanma aşamasına gelmesini, Basın İlan Kurumu ile görüşmeleri ve gelinen noktayı bianet'e değerlendirdi.
"Gazeteci Oral Çalışlar'ın "Kuşak Farkı" adlı programına katılmıştım. Orada gazetenin yayın hayatını sürdürmesi için Basın İlan Kurumu'nun resmi ilanlar konusunda destek vermesi gerektiğini söylemiştim."
"Basın İlan Kurumu'ndan bir yetkili beni aradı ve resmi ilan için başvurmamı söyledi. Başvurumun sonucunda ilan için gerekli olan tirajın altında satış yaptığımız için ilan alamayacağımızı söylediler."
"TESEV'in bir konferansında ekonomik sıkıntılar nedeniyle 12 Temmuz 2011'de, Apoyevmatini'nin 86. doğumgününde, gazeteyi kapatacağımı açıkladım."
"Bunun üstüne sosyal medyada başlatılan kampanyalar sayesinde, sorun devletin kulağına gitti. Basın İlan Kurumu Müdürü Mehmet Atalay gazetemize geldi. Bana yönetmeliği değiştirerek azınlık gazetelerinin de ilan almasını sağlayacaklarını söyledi."
"Doğrusu ben yönetmeliğin değiştirileceğine ikna olmamıştım. Nitekim verilen söz tutuldu. Dün basın ilan kurumundan telefon geldi ve ilan taleplerimizi iletmemizi istediler."
"Tek başına 600 aile gazeteyi ayakta tutamaz"
Vasiliadis, resmi ilanın iyi bir destek olduğu görüşünde. Ancak bu uygulamadan faydalanabilecek kişilere vurgu yaparak önemli bir noktaya dikkat çekiyor:
"Acaba resmi ilanlar gazete çıkartmak için mi kullanılacak, yoksa gazeteler resmi ilan almak için mi kullanılacak?"
Vasiliadis resmi ilanın özellikle Rum toplumu açısından hayati olduğunu söylüyor. Kendilerinin 40-50 bin kişilik bir topluluk olmaları durumunda satış gelirleriyle ayakta kalabileceklerini söyleyen Vasiliadis, ancak geride kalan 600 Rum ailenin bir gazeteyi ayakta tutmak için yetersiz olduğunu ifade etti.
"Apoyevmatini gazetesi zamanında İstanbul'un en çok satan gazetesiydi. 1920'lerde Cumhuriyet gazetesinden daha fazla tiraja sahipti. Apoyevmatini 1960'ların başlarına kadar okuyucusu sayesinde rahatlıkla ayakta durabiliyordu."
"1964'te tek taraflı olarak iptal edilen 1930 anlaşması sonrasında, 13 bin kişinin sınır dışı edilmesiyle ve bu kişilerin ailelerinin de ülkeyi terk etmesiyle 18 ay içinde 100 bine yakın olan İstanbul Rum nüfusu 30 binlerin altına düştü. O günlerden itibaren de nüfus hızla eridi ve bugün 600 aile kaldı."
"Zamanla tirajdan düşen geliri ikame etmek için Yunanistan'dan bazı kurumlardan destek aldık. Ancak Yunanistan'daki ekonomik krizle birlikte Ocak 2011'den itibaren bu destek de kesildi." (EKN)