İstanbul Kadın Müzesi, Osmanlı'dan günümüze Türkiyeli ilk kadın gazetecilerin biyografilerinin yer aldığı bir projeye imza atıyor. Proje kapsamında sekiz kadın gazetecinin fotoğraflarına ve haklarında yazılan yazılara da tanık olmak mümkün.
İstanbul Kadın Müzesi'ne teşekkürlerimizle.
Müzenin gündeme hatırlattığı kadınlardan biri de Vasfiye Özkoçak.
Milliyet'te adliye muhabirliği yaptı
1948’de İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Enstitüsü’nü, 1952’de de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Enstitüsü’nü bitirdi.1952’de Cumhuriyet gazetesinde çalışmaya başlayan Özkoçak, kısa sürede mesleğinde başarı göstererek istihbarat şefi oldu. Özkoçak’a Yazı İşleri Müdürlüğü de teklif edildi. Ancak kendisi kabul etmedi ve gazeteden ayrıldı. 1960’da Abdi İpekçi’nin çağrısı üzerine Milliyet gazetesine geçerek adliye muhabirliği yapmaya başladı.
TGS kurucusu
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Gazeteciler Federasyonu, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ve Gazeteciler Sosyal Yardımlaşma Vakfı’nın kurucu üyeleri arasındadır.
2003’te Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü’ne, 2011’de de 21. Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülü'ne layık görüldü. Özkoçak, 91 yaşında Mart 2014’te İstanbul'da yaşamını kaybetti.
Hakkında yazılanların bir kısmı şöyle:
Şemsi Sılkım, "Coğrafya öğretmenliğine niyet, gazeteciliğe kısmet
Şemsi Sılkım, "Vali Gökay bayan muhabirleri toplantısından kovmaya kalktı
İzgen Akan, "Fakültesi Vasfiye Özkoçak'ı sergiyle sevindirdi"
Aysel Kılıç, "Türkiye'nin ilk kadın muhabiri Vasfiye Özkoçak"
Zeynep Bakır, "Bana muhabir değil 'hanım kız' diyorlardı"
Azer Bortaçina, "Babam suç işlese yine yazarım" (EMK)