Tunceli Orman ve Su İşleri Müdürü Ali Haydar Gürsönmez, ağır kış koşulları nedeniyle yiyecek bulmak için Pülümür Vadisi'nde görülen vaşaklarla ilgili çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.
Nesilleri tükenmek üzere olan vaşaklar, en çok Dersim ve çevresinde yaşıyor. Sayılarının yüz civarı olduğu tahmin edilen vaşakların korunması ve nesillerinin devam edebilmesi için Orman ve Su İşleri Müdürlüğü yetkilileri bölgede günde dört, beş kez tur atarak avcılık faaliyetlerini engelliyor.
"Sadece vaşak değil, yaban keçisi, ayı ve bitkiler de var"
Ali Haydar Gürsönmez, müdürlük olarak branşlaşma faaliyetleri yürüttüklerini ve Dersim çevresinde bio çeşitliliğin ve yaban hayatın korunması için mücadele ettiklerini söylüyor.
"Sadece vaşaklar değil, aynı zamanda yabani dağ keçisi ve ayının yanı sıra sadece bölgeye özgü 55 tür endemik bitkinin korunması için de çaba sarf ediyoruz."
Dersim ve çevresinin hassasiyetle korunması gerektiğini söyleyen Gürsönmez, avcılığın yaban hayatın korunması önünde en büyük engel olduğu görüşünde.
"Avcılık en büyük tehdit"
Nesli tükenmekte olan hayvanları korumak amacıyla av koruma faaliyetleri yürüttüklerini söyleyen Gürsönmez, bundan birkaç yıl önce Dersim'de avcılar tarafından öldürülen iki vaşağı hatırlatarak şunları söylüyor:
"Bu gibi olayların yaşanmaması için elimizden geldiğince mücadele veriyoruz. Ekiplerin vaşakların bulunduğu bölgelerde sıklıkla yaptığı denetimler sayesinde son zamanlarda bölgemizde vaşak öldürülmedi.
"Artık halk da doğal zenginliklerin korunması açısından oldukça hassas. Ancak arada bazı duyarsız kişiler çıkabiliyor.
"Kasım 2011'de bir arkadaşımız avcılık yapan kişilere müdahale ettiğinde avcının açtığı ateş sonucunda ayağından yaralanmıştı. Aarkadaşımız hala tedavi altında. Bir başka görevlimiz de kaçak avcılık yapan kişiye ceza yazdıktan sonra çarşıda alışveriş yaparen bıçaklandı."
"Envanter çalışmaları başladı"
Ali Haydar Gürsönmez, doğa koruma ve milli park faaliyetlerini şube olarak ele aldıklarını, bu alanda branşlaşma faaliyetlerine yöneldiklerini söyledi.
Bölgedeki yaban keçileriyle ilgili envanter çalışmalarına başladıklarını, yakın zamanda vaşaklar ve ayılar için de envanter çalışmalarına başlayacaklarını söyleyen Gürsönmez, üniversitelerle ve gerekirse kalkınma ajanslarıyla da çalışmalar yürüteceklerini belirtti.
Gürsönmez, biyoçeşitlilik envanterinin çıkartılmasının yanı sıra, doğa koruma faaliyetleri için okullarda da eğitim çalışmaları başlatacaklarını söyledi. (EKN)