Aylık edebiyat ve kültür dergisi Varlık, nisan sayısında Hülya Bulut, Esra Dicle, Kabil Demirkıran ve Özge Soylu-Bozdağ’ın ineleme-araştırma yazılarından oluşan “Modern Türk Edebiyatı’nda Değişen Kadın ve Gündelik Hayat” dosyasını okuyucuya sunuyor.
Bu dosyada yer alan yazılarda öncelikle, Tanzimat döneminde kadının gündelik hayat içindeki konumunu belirleyebilmek için Fatma Aliye Hanım’ın romanları üzerinde duruluyor; Cumhuriyet’in ilk dönemlerinde Halide Edip Adıvar; 30’lar ve 40’larda Suat Derviş ve Muazzez Tahsin Berkant; darbe dönemleri için Adalet Ağaoğlu ve Tezer Özlü; 80’lerden günümüze ise Latife Tekin’in romanlarındaki kadının değişen rolü sorgulanıyor.
Dergide ayrıca Selim İleri, Gülten Akın ve Cevat Çapan üzerine yazılarla Mehmet Eroğlu’nun Fay Kırığı Üçlemesi’nin son kitabı “Mehmet” ve Osman Olmuş ile “Dil” üzerine yapılan söyleşi de bu ayki Varlık’ın diğer dikkat çeken konuları.
Kitap ve eleştiri dergisi Virgül ise “Vitrin”deki kitapların tanıtımlarının yanı sıra kitap eleştirilerine de ayrıntılı olarak yer veriyor. Bunlardan karikatürist Uğur Gürsoy’un “Fırat” isimli mizah kitabının eleştirisi ve “Çokkültürlü bir deneyim olarak Osmanlı tiyatrosu”nu anlatan iki kitabın tanıtımları dikkat çekiyor.
Ayrıca “Türkiye’de Polisiye Romanın 125 Yıllık Öyküsü” kitabının yazarı Erol Üyepazarcı’yla yapılan söyleşi de polisiye severlerin ilgisini hak ediyor. Derginin “Polemik” bölümünde ise “Seksenlerde Türkiye’de Çağdaş Sanat” kitabının editörlerinden Esra Yıldız, daha önce kitap hakkında çıkan bir eleştiri yazısına yanıt veriyor.(SÇ)