Varlık dergisi, Temmuz 2020 sayımızla birlikte 87. yılını dolduruyor. Bu sayının dosya konusu "Yükselen Bir Değer Olarak Vasat."
Derginin editörü Mehmet Erte doya konusuna karar veriş sürecini özetleşu sözlerle anlatıyor:
"Temmuz sayımızın dosya konusunu belirlemeye çalışırken ortaya attığımız ilk başlık "Vasatın Yükselişi" idi, ama aklımızdaki, geçmiş yıllara göre vasatın seviyesinin düşmesiydi. Sözgelimi Varlık dergisi kapaklarını hazırlayan Nazlı Ongan şöyle dedi: "Matbaaya iş gönderirdik, sadece teknik uygulamadan sorumlu olan kişi tapaj, bilgi veya mantık hatalarını fark edip düzeltmek için bizden onay isterdi. Şimdi TRT'de milli bayramın adı yanlış yazılıyor ve seyirci görene kadar fark eden çıkmıyor."
"Artık vasat seçkin bir değer olarak sunuluyor"
"Ortalama olan her zaman çoğunluktadır, ancak bugün ortalamanın bilgi, kültür seviyesinin oldukça düştüğünü gözlemliyoruz. Sorun sadece bu da değil, artık vasat seçkin bir değer olarak sunuluyor, pazarlanıyor. Peki nedir vasat? Acaba ona önyargılarla mı yaklaşıyoruz? Tarihsel, ideolojik, ekonomik, kültürel pek çok boyutu var konunun. Yazarlarımız Selçuk Orhan, Pelin Kıvrak, Gülüş G. Türkmen, Mehmet Özkan Şüküran, Alper Çeker, İrem Kargıoğlu "Yükselen Bir Değer Olarak Vasat" başlığı altında toplanıyorlar, –birbirleriyle çatışmayı da göze alarak– konuyu enine boyuna inceliyorlar."
"Varlık, Cumhuriyet'ten 10 yaş küçük"
Erte, derginin 87. yaşı ile ilgili olarak ise şunları söyledi:
"Cumhuriyet'ten 10 yaş küçük ve Türkiye'nin tüm kültürel, sosyal aşamalarına tanıklık etmiş bir dergiden bahsediyoruz. Bugün bir edebiyat/sanat tarihçisi için de, sosyolog için de önemli bir kaynak. Varlık'ın kuruluş amacı ile Cumhuriyet'in her alanda gerçekleştirmek istediği yenilikler arasında doğrudan bir bağ var. Bu da dergimizi daha en başından itibaren toplumsal meselelerle yakından ilgili kılıyor; tabii edebiyattan asla ödün vermiyoruz, edebiyat olmadan hiçbir kavrama hayat kazandıramayız çünkü."
Bu ay Varlık'ta
Gültekin Emre'nin "Sivas'ı Unutmayalım", Haydar Ergülen'in de "Varlık 87 Yaşında" yazıları okunabilir.
Dergide; Hasan Akarsu, Cihat Duman, Hande Balkız, Mehmet Atay, Beyhan Dağcı, Dilek Mayatürk, Cem Kertiş ve Kerem Sivrikaya şiirleriyle; Deniz Özbeyli, Nazlı Akçura ve Çilem Dilber öyküleriyle yer alıyor.
Dergideki yazılar şöyle: "1980'li Yılların Türkiye'si ve Edebiyatın Sinemaya Yansıması: Türkan Şoray ile Söyleşi" (Burak Süme) – "Bir Yarışmanın Ötesinde: Aliye Berger ve "Güneşin Doğuşu"" (Ecem Özensoy) – "Nesnelerin Dili" (İlyas Tunç) – "Tekin Gönenç: "Benim Şiirim Bağırmaz"" (Şeref Bilsel) – "Öykü Yazarının "Kutsal Öykü Yazma Rehberi"ne Uymamasının Muhtemel Sakıncaları ve Yararları" (Faruk Turinay) – "Sanat Tarihi Neye Yarar?" (Ahmet Furkan İnan) – "İlhan Tarus'tan Bir Başyapıt: "Var Olmak"" (Kemal Ateş) – "Doğal Dilden Yapma Dile: Minör Edebiyat Yorumu" (Elif Yiğit) – "Nasıl Yazar, Nasıl Okur: Cemil Kavukçu ile Söyleşi" (Eylül Akdeniz - Mazlum Vesek) – "Yeni Şiirler Arasında" (Şeref Bilsel) – "Yeni Öyküler Arasında" (Jale Sancak).
Abonelik için burayı tıklayın.
(AÖ)