Fotoğraf: AA
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Türkiye Varlık Fonu (TVF), "Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Vakıflar Bankası’nın sermaye yapılarının güçlendirilmesi ve yeterliliklerinin desteklenmesi amacıyla çekirdek sermayelerinin toplam 21 milyar TL artırılması için gerekli çalışmaları başlatmış bulunmaktayız" açıklaması yaptı.
Bu işlemle Varlık Fonu Vakıfbank’ta da hissedar konumuna gelecek.
TVF'den yapılan açıklamada, fonun Nisan 2019’da Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Yeni Ekonomi Programı çerçevesinde ve piyasalarda istikrar ve derinliği destekleme misyonu doğrultusunda, kamu bankalarına toplam 3,7 milyar Euro ilave ana sermaye desteği sağlanması konusunda görev üstlendikleri hatırlatıldı.
Mevcut durumda Ziraat Bankası’nın tamamı, Halkbank’ın da çoğunluk hissesi TVF bünyesinde bulunuyor.
Açıklamada “TVF’nin Vakıfbank’ta da hissedar olacağı bu işlemle birlikte üç banka arasındaki koordinasyon ve sinerji daha da güçlenmiş olacaktır” dendi.
Ayrıca sermaye artırımının devlet iç borçlanma senetlerinin bankalara satışından elde edilecek nakitle karşılanacağı belirtildi.
Varlık Fonu nedir?
Türkiye Varlık Fonu yasa tasarını 2 Ağustos 2016 günü Meclis'e sunuldu; 20 Ağustos günü yasalaştı, 26 Ağustos günü "Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketinin Kurulması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" adıyla Resmi Gazetede yayınlandı.
Fonun amacı ekonominin yapısal sorunlarını aşmasında katkı sağlamak olarak duyurulmuştu. Ancak vergilerden muaf tutulması, tabiat ve kültür varlıklarının korunmasına dair kanunlardan azade tutulması ve denetiminin Sayıştay tarafından yapılmayacak olması tartışmalara neden oldu. Bu tartışmalara ve itirazlara rağmen Fon'un kuruluşunu sağlayan Meclis’ten AKP’nin oylarıyla geçti.
Yasaya göre fon, Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketi tarafından yönetilecekti.
Varlık Fonu'na devredilen 11 kamu şirketi şöyle: Ziraat Bankası, BOTAŞ, PTT, TÜRKSAT, Türkiye Petrolleri, ETİ Maden, Türk Telekom, Halk Bankası, THY ve Çaykur
(HA)