İstanbul Büyükşehir Belediyesi geçtiğimiz günlerde Eminönü-Karaköy hattında üç yeni vapur hizmete soktu.
“İstanbul’un yeni gemileri hayırlı olsun” diye duyurulan vapurlara ilk tepkiler sosyal medyadan geldi. Tepkilerin temel noktası, İstanbullulara sorulmadan hizmete giren vapurların yan balkonlarının olmaması, kapalı yapısı, martılara simit atmaya elverişsizliğiydi.
#vapurumugeriver adlı etiketle sosyal medyada tepkiler dile getirilirken, bir imza kampanyası da başladı.
Şehir hatları yetkilileri ise yetkililer yan balkonların güvenli olmadığını, terasın simit atmaya da Boğaz havası almaya da olanak sağladığını söyledi.
“Anneler için” bebek bakım odası
#İstanbulunYeniGemileri nde Anneler için 'Bebek Bakım Odaları' var. pic.twitter.com/U57E5jBfAo
— Şehir Hatları A.Ş. (@Sehir_Hatlari) 3 Haziran 2015
Durusu, Göksu ve Küçüksu adlı üç yeni vapurun hizmete girmesi “çift yönlü yanaşma sistemli, engelli erişimine uygun, en son teknolojik donanımlara sahip, konforlu gemi katıldı” diye duyuruldu.
Şehir Hatları Twitter adresinde yaptığı paylaşımlarda bu yeni vapurları “Engelli erişimine uygun, seyir keyfi yüksek, çevre dostu ve yakıt tasarruflu, geniş görüş açısına sahip, üst düzey konfora sahip” olarak tarif etti.
Bebek bakım odalarına ilişkin paylaşımında ise “anneler için” vurgusu ile toplumsal cinsiyet rollerini pekiştiren bir açıklama dikkat çekti.
"Gökdelen anlayışı vapurdan uzak olsun"
Vapurların görülmesinin ardından İstanbullular sosyal medyada tepkilerini gösterirken, başlatılan imza kampanyasında da şu ifadeler yer aldı:
“Bütün sahil şeridinin betonlaştığı, ranta açıldığı ve insanların boğazdan giderek uzaklaştırıldığı bu günlerde boğazın tek havasını alabildiğimiz vapur yolculukları, işten çıktığımızda metrobüs yerine en azından boğazın havasını alalım dediğimiz vapur yolculukları, Kadir Topbaş'ın sözde İstanbul halkına sürprizi ile metrobüs yolculuklarından hiç farkı kalmayan bir hale bürünmüştür. Yık ve daha iyisini yap anlayışı İstanbul kültürünü neredeyse yok etmek üzeredir.
“Gördüğünüz gibi vapur yolculuğunun geleneği olan yan balkonlar da yok. Sadece özel vapurları andıran soğuk bir terası var. Gökdelen ve plaza anlayışını vapurlarımızdan uzak tutsunlar.
“Artık İstanbul hakkında verilecek kararları İstanbul halkına sormalarının vakti geldi. #vapurumugeriver”
Şehir hatları: Vapur değil gemi
Şehir hatları yetkilileri ise “gemiler” ifadesi kullanılmasının bu araçların vapur ve vapurun alternatifi olmadığını göstermeye dönük olduğunu söyledi.
Habertürk Gazetesi’nden Esra Boğazlıyan’ın haberine göre yetkililer gemilerin yolcuların daha rahat ulaşım sağlayabilmeleri için boğazın zorlu şartlarına göre tasarlandığını söyledi.
Haberde önümüzdeki günler bir “tasarım geminin” daha hizmete sokulacağı bilgisi yer aldı. (BK)
Özellikleri:Şehir Hatları sitesinde yeni vapurların özellikleri ve amaçlananlar şöyle anlatılıyor: * Boyu 41.70 m, eni 9.60 m, 12 knot seyir hızında, 700 yolcu kapasiteli * Double Ended tipi tekne formu. Yanaşma ve kalkış manevralarında dönüş yapmadan yüzde 25 zaman ve yakıt tasarrufu * Panoramik yapısıyla daha keyifli ve seyirli seyahat, yerden tavana kadar lumbuzlar * Baştan yanaşma şekli ile iskele alanlarının daha verimli kullanım * Düşük karbon salınımı ve çevreci motor * Güçlü manevra gücüne ve kabiliyetine sahip sevk sistemi. Boğazın akıntılarına ve kuvvetli rüzgargibi çevresel faktörlere karşı güçlü manevra sistemi * Mevsimlere göre iklimlendirme * Gelişmiş seyir cihazları, tam yol ileriden tam yol tornistana geçebilme, yüksek ivmeli yavaşlama ve hızlanma * Otomatik kapı sistemi. Kolay, güvenli yükleme ve tahliye * Baş ve arka tarafta bulunan hidrolik rampalar sayesinde güvenli iniş-biniş * Engelli yolculara uygun rampa, tuvalet ve zemin kaplaması * Büfe, hayvan barınakları * Yolcu salonlarında akıllı cihazlar için şarj noktaları Amaçlar:* Engelli vatandaşların kullanımına uyumlu, deniz ulaşımında standart tekne formu oluşturmak * Hızı ve güvenliği arttırılmış yolcu geçişi sağlamak * Manevralarda oluşan zaman ve yakıt kayıplarını ortadan kaldırmak * İskele alanlarının verimli kullanılmasını sağlamak * Çevre ve hava kirliliğini azaltmak * İşletme maliyetlerinin ve yakıt sarfiyatını düşürmek |